Zemitý interiér espresso baru Au Lait čerpá z atmosféry někdejších pařížských Échoppes des vins
- 21. února 2025
- Realizace
- autor: Tereza Oprchalová
- Foto: Tereza Oprchalová

BRNO – Káva vedle vína, v Brně dosud nevídaný koncept. Koncem loňského roku na Gorkého zahájil provoz nový espresso bar Au Lait, přímo spojený s vinotékou Natural Wine Shop. My jsme se na místě sešli s Janem Židů a Tomášem Nosskem, kteří za podniky stojí. Tato dvojice spolu už v minulosti provozovala sezónní podnik Tyjátr a nyní se rozhodli ve spojení kávy a naturálního vína pokračovat.
Zpočátku byly oba sousedící prostory v parteru na Gorkého 54 zamýšleny jako jeden celek Natural Wine Shopu. Větší místnost sloužila jako prodejna s vínem, menší jako degustační prostor. Postupem času ovšem majitelé společně se známými z gastro světa vymysleli koncept, při kterém byla degustační místnost, přes den málo využívaná, proměněna v espresso bar Au Lait.
„Už jsme nechtěli budovat další sezónní projekt typu Tyjátr na novém místě, měli jsme potřebu se usadit, a tento prostor tomu vyhovoval perfektně. Naše představa totiž nebyla velká kavárna s brunchi, dlouhým nápojovým menu a mnoha místy k sezení, ale spíš osobnější menší koncept více zaměřený na produkt,” vysvětluje Tomáš Nossek. V nabídce tu najdete kromě kávy a čajů také sladké od Dezertiny a Breadguye.
„Vzhledem k tomu, že si sami pražíme kávu pro potřeby našeho kávového cateringu, jsme tuto kávu chtěli prezentovat také v espresso baru. A tím, že bar přímo sousedí s obchodem s naturálním vínem, si tu můžete dát jak víno, tak kafe. Jsou to oddělené podniky, ale spojuje je ten samý přístup, kdy vybíráme to, čemu věříme, co považujeme za nejlepší. Jsme tu společně s Natural Wine Shopem pro ty, koho zajímá objevovat nové chutě a je otevřený zkoušet nové věci,” doplňuje Jan Židů.
Na Gorkého a v blízkém okolí podobný podnik s pečlivě připravenou výběrovou kávou chyběl. Majitelé se rozhodli zvolit formu espresso baru, který nebude na dlouhé vysedávání u kávy, nicméně poskytne možnost kávu si v klidu vychutnat. „Ani jeden z nás nevyhledává velké prostory, v podniku preferujeme určitou intimitu, blízkost hosta k baristovi je něco, co nám vždy vyhovovalo,” zamýšlí se Jan Židů.
Záměrem majitelů nebylo v této čtvrti s historickým rázem zástavby budovat podnik s moderním interiérem, najdete tu sice led svítidla, ale materiálům jako jsou plasty se snažili vyhnout. „Zároveň pro nás bylo důležité, aby podnik nepůsobil studeně. Ačkoli je espresso bar místem, kam chodíte za rychlým kafem, tak i těch pár minut, které tu strávíte, by mělo být co nejpříjemnějších,” popisuje jejich společnou vizi Tomáš Nossek. Co se týká rozvržení prostoru, Tomáš a Jan přizvali k návrhu architekta Davida Menšíka.
„Samotný proces návrhu interiéru byl poměrně komplikovaný. Přistoupili jsme skutečně k prázdnému listu papíru a skrze mnoho variant jsme došli k jednoduchému zadání. Cílem bylo přenést atmosféru historických pařížských Échoppes des vins do nových prostor v moderním duchu. Vzhledem k tomu, že jsme neměli rozpočet na historický nábytek ani přepychové detaily, bylo klíčové nalézt potřebnou zemitost v materiálové paletě. Velmi nám k tomu pomohlo vrstvení škrábané malby, která nemusí vždy vyjít přesně podle představ, ale nám přinesla do prostor potřebnou atmosféru,” popisuje architekt. Oškrábané zdi navíc odkazují k historii místa.
Tento prvek doplnil David Menšík rustikální paletou: krémovou litou podlahou, ořechovým mořením navržených regálů, dlouhým degustačním stolem, židlemi a především surovým nerezovým nábytkem, který podtrhuje utilitárnost těchto prostor. „Nerez zde není jen připomínkou funkčních interiérů, které kladou důraz spíše na duši podniku než na luxusní materiály, ale také evokuje samotné vinice a zpracování vína. Tento odkaz je vepsán především do křivky lineárního svítidla, které prochází celým prostorem jako připomínka vrstevnic balatonských vinic, jež majiteli přirostly k srdci. Celou materiálovou paletu završuje černý detail, nejvýraznější v lemování prostor a portálů v podobě černých RAKO kachliček, které jsou – stejně jako takové podniky – nesmrtelné,” dodává Menšík. Osvětlení také opticky propojuje prostor espresso baru s obchodem s vínem.
Pozice baru a kávovaru v prostoru vychází podlouhlého tvaru místnosti a byla jasné už od počátku. „Bar jsme umístili do čela až na konec prostoru, kterému vévodí dlouhý stůl, ten jsme zamýšleli jako komunitní, protože naší snahou je vytvořit sousedskou kavárnu, kde se lidé mohou seznámit. Jsme moc rádi, že to tak skutečně funguje,” uvádí Jan Židů. Ten zároveň díky svým zkušenostem rozvrhl prostor za barem tak, aby vše fungovalo a barista měl potřebné věci hned po ruce. Černé detaily místnosti ještě zvýraznil kávovar La Marzocco v téže barvě.
Na jaro plánují Tomáš a Jan umístit nad výkladec markízu. „Gastro se tu na našem konci Gorkého začíná koncentrovat, markíza náš podnik tak trochu uzemní a zároveň pak bude vidět více z dálky. Máme za to, že sem zapadne,” uzavírá Tomáš Nossek.