Železniční farma revitalizuje oblast širšího centra Paříže a je ve finále evropské ceny za architekturu
- 8. března 2022
- Realizace
- Zelená architektura
- autor: Jan Gerych
- Foto: Corentin Perrichot
První polykulturní farma ve městě slouží také jako komunitní, školící a integrační centrum. Vznikla na místě drážního brownfieldu dle principů cirkulárního hospodářství. Aktuálně se uchází o titul evropské stavby roku.
PAŘÍŽ – Spolupráce architektů Grand Huit a krajinářky Melanie Drevet zvítězila v soutěži Réinventer Paris v roce 2017. Jejím cílem bylo revitalizovat oblast bývalé okružní vlakové linky Petite Ceinture, jež v době vzniku v 19. století vyznačovala okraj města. Dnes se území nachází v širším centru metropole a projekt postoupil do finále EU Mies Award. Jestli uspěje i v celoevropském měřítku, uvidíme v dubnu.
Železniční farma je sousedské zařízení, jež spojuje zahradničení se začleňováním znevýhodněných. Tvoří ji nevytápěný skleník, permakulturní zahrada, „jeskyně” pro pěstování hub, obchod a restaurace. Dále je tu pět obytných jednotek pro studenty na stáži a patnáct nouzových jednotek pro ubytování potřebných, kteří zde najdou práci a mohou se začlenit do společnosti. Cílem je minimalizovat spotřebu energie, finančních prostředků a plýtvání jídlem prostřednictvím cirkulárního hospodaření.
Zmínka cirkulárního hospodaření v tomto případě není samoúčelná, jeho principy se propsaly už do výstavby komplexu. Nejenže zde našly využití materiály jako použitý textil, koupelnové kachličky, chodníkové obrubníky, nebo truhlářský odpad, stavba také posloužila jako workshop pro studenty souvisejících oborů. Zadání bylo šetrnost, low-tech, inovace a výkon.
Výsledná konstrukce je z většiny dřevěná, jako izolace slouží balíky slámy z místních zdrojů a opláštění je z levného neošetřeného dřeva. Architekti navrhli bioklimatickou budovu s příkladnými vlastnostmi s ohledem na údržbu, provoz, hospodaření s teplem a vodou, využívá přírodní materiály a recykluje. Jde o model pro potřeby hustého města, jenž je možné opakovat i jinde.
Zařízení se obrací k místní komunitě a nabízí různé služby. Lidé si tam mohou nakoupit nebo vypěstovat čerstvou zeleninu, zajít si na jídlo nebo pro radu kolem zahradničení. Nabízí taky svoz přírodního odpadu, z nějž dělají kompost a starají se o místní veřejnou zeleň. Je to otevřená organizace pro všechny z okolí.
O ostatních finalistech aktuálního ročníku EU Mies Award si přečtěte zde.