Zelený development? Trend i nutnost, říká autorka vítězného návrhu soběstačné čtvrti Jana Doležalová

PLZEŇ – Nejlepší návrh „částečně soběstačné čtvrti budoucnosti“ v 5. ročníku soutěže Český soběstačný dům představila studentka Jana Doležalová z Fakulty stavební ČVUT v Praze. 

Při tvorbě vítěžného urbanistického řešení čtvrti Nová Valcha, kterou v Plzni staví developer V Invest, se v architektonicko-technické soutěži Český soběstačný dům, spolehla studentka Fakulty stavební ČVUT Jana Doležalová spolehla na intuici. „Představovala jsem si, že v dané lokalitě sama bydlím a použila jsem pouze takové návrhy, se kterými se plně ztotožňuji,“ uvedla Doležalová. Čím porotu pátého ročníku soutěže, která letos řešila podobu soběstačně čtvrti?  

Z poloviny soběstačná díky fotovoltaice

Ve svém zpracování navrhla 22 rodinných domů a 144 bytových jednotek. Rodinné i bytové domy mají na střechách malé solární elektrárny v podobě fovolotaických panelů, které přemění solární energii na elektrickou a uloží jí do bateriových skříní v technické místnosti. Čtvrť je tak schopna vyrobit více než polovinu roční spotřeby elektrické energie svých obyvatel. Fasády osázené vzrostlou zelení fungují jako stínící technika a udržují příjemná klima v létě i v zimě. „Zelené fasády umí regulovat vlhkost v interiérech. V českých domácnostech je často vlhkost nižší, než je hygieniky doporučováno. To může vést ke zdravotním problémům. Ekologie, šetrný development a zdraví lidí jdou ruku v ruce,“ doplňuje  Doležalová. 

Navržený projekt nevznikal na zelené louce, ale musel navazovat na reálný developerský záměr. Návrh podle Jany Doležalové respektuje dřívější zástavbu, kterou uzavírá a spojuje, což ocenila také porota.

Jedná se o velmi vyzrálé řešení, které s velkým respektem reaguje na stávající zástavbu Nové Valchy. Bytové domy jsou velmi efektivní z hlediska poměru HPP/ČUP, mají poměrně jednoduché, ale efektní architektonické ztvárnění, a autorka beze zbytku splnila obchodní zadání. Rovněž dispoziční řešení jednotlivých bytů je velmi kvalitní. Právě z obchodního hlediska se jedná o velmi zdařilý návrh, který se nejvíce blíží realitě plzeňského trhu a ze všech předložených návrhů je nejvíce realizovatelný v praxi,“ vysvětluje Jaroslav Vondřička, partner a ředitel společnosti V Invest. Nově navržená zástavba pokračuje směrem k lesu, kde se „rozpadá“ a plynule navazuje na okolní přírodu: „Chtěla jsem, aby to nepůsobilo stísněně, aby měli lidé pocit, že když žijí za městem v přírodě, že skutečně tu přírodu budou kolem sebe cítit,“ dodává. 

Central park zadržuje vodu

Důležitým prvkem vítězného návrhu je centrální park. Součástí parku je prostor pro řadu volnočasových aktivit a dva mokřady, které zadržují dešťovou vodu, která následně ochlazuje své okolí. „Vodu z mokřadů je možné použít na zalévání městské zeleně a zároveň funguje jako ochlazovací prvek. Centrální park slouží mimo rekreace ještě k oddělení stávající a budoucí zástavby. Při navrhování čtvrti jsem si představovala, že v místě sama bydlím. Ptala jsem se sama sebe, zda se mi vše líbí, a když ne, změnila jsem to,“ vysvětluje Jana Doležalová.

Zadání soutěže bylo podle organizátora a zakladaele soutěže Pavla Podruha velmi náročné. Vítězka se musela poprat s konkurencí čítající více než 150 studentů z evropských vysokých škol. „Vybrat vítěze nebylo letos vůbec snadné. Studenti přišli s neotřelými ale přitom smysluplnými prvky soběstačnosti a navrhovali opravdu kvalitní řešení. Doležalová si první místo zaslouží. Samozřejmě studentské práce mají od návrhu k realitě ještě poměrně daleko, ale to k tomu patří“, říká Podruh.

Všechny návrhy udržitelných čtvrtí ze soutěže jsou v plných verzích ke stažení na webových stránkách projektu.

Vítězný návrh Jany Doležalové spojuje celou lokalitu v jeden celek. Autorka také kladla důraz na optimální velikost všech ploch a ekonomickou reálnost projektu. „Vybalancovat všechny požadavky ze zadání, skloubit je s existující zástavbou Nové Valchy a zakomponovat také moje vize, to byla výzva. Vyžadovalo to řadu kompromisů, ale výsledek je snad rozumný,“ říká vítězka s tím, že na soutěži oceňuje hlavně šanci navrhnout část reálného developerského projektu a pracovat s existujícím územím. 

„Líbilo se mi také to,  že Pavel Podruh přijel soutěž k nám na univerzitu představit osobně. V tu chvíli to pro mě přestalo být anonymní zadání a pochopila jsem filozofii projektu Český soběstačný dům,“ popsala studentka. 

Jana Doležalová v příštím roce dokončí studium na Fakultě stavební ČVUT v Praze. „Mým  snem je založit vlastní architektonickou kancelář. Ráda bych se věnovala navrhování rodinných domů v okolí svého rodného města Tábor. Myslím, že nenásilná forma zeleného developmentu je nejen trendem, ale i nutností. Planetu pouze půjčujeme a je povinností každého z nás zasadit se o to, abychom ji další generaci předali ve stejném, ne-li lepším stavu,“ uzavírá studentka. 

Přečtěte si další články o soutěži Český soběstačný dům

Autor: Jiří Hloušek

Šéfredaktor blogu archSPACE je fotografem, textařem a obdivovatelem dobré architektury. Absolvent FSS MU – Mediální studia a žurnalistika.