Vpředu byznys, vzadu párty. Studentka navrhla bytovku z kontejnerů

Studentka architektury Anna Bařinová, podobně jako její kolegové z ročníku, navrhla polyfunkční bytový dům z netradičního materiálu – kovových kontejnerů. Projekt na parcele v brněnské Líšni zaujme poloveřejným prostorem pobytového schodiště. 

Pro většinu lidí je kontejner synonymem levného bydlení sociálně slabších vrstev. Projekt Anny Bařinové, studentky 4. ročníku Ústavu architektury na Stavební fakultě VUT v Brně ukazuje, že se kontejnery mohou proměnit v plnohodnotný a prostorný byt. „Po nezbytných investicích, zejména do akustiky, dokonce v bydlení pro náročnější. Za výhodu lze považovat relativně dlouhou životnost kontejnerů – cca 120 let a jejich recyklovatelnost. Z kontejnerů využívám pouze rámovou konstrukci, která někde vystupuje z hmoty a vytváří prostorné terasy a malé zahrádky,“ popsala studentka.

Bařinová dala projektu neformální hlavní motto: „Vpředu byznys, vzadu párty“ (pozn. red. odkaz na slavný účes). Uliční část objektu obsahuje služby, protilehlý prostor pak pobytové schodiště a terasy bytů. „Cílem bylo oddělit bydlení od rušné komunikace Novolíšeňská. Dosáhla jsem toho umístěním garáží a pekařství s kavárnou za tahokovovou fasádou, která může čase zarůst popínavou zelení,“ popsala autorka.

POŠLETE NÁM TAKÉ VÁŠ STUDENTSKÝ PROJEKT.

300 situace

Se zadání projektu přišla společnost Intecon z Velkých Bílovic, jejímž cílem bylo získat návrhy kontejnerových bytových domů a nové nápady na využití kontejnerů ve výstavbě. Projekt je výsledkem semestru Ateliérové tvorby pod vedením doc. Ing. arch. Naděždy Menšíková CSc.

3_tumblr

„Díky velmi svažitému terénu jsem použila opěrné stěny z gabionů, na které jsem kontejnery uložila. Ve volných prostorách mezi terénem a gabionem vznikly další úložné prostory pro byty,“ uvedla Bařinová.

Snímek obrazovky 2016-08-02 v 12.41.28

Řez.

Elementární jednotkou je obytný kontejner (3 x 3 x proměnlivá délka 6, 9 či 12 m). „Naskládala jsem kontejnery různé délky vedle sebe, někde jsem nechala odhalit konstrukci, která vytvořila prostor pro terasu. Hmota je symetricky rozdělena a v jejím středu se nachází poloveřejný prostor pobytového schodiště, na jehož úpatí je navržena velká pobytová terasa,“ sdělila.

Snímek obrazovky 2016-08-02 v 11.13.12

Jižní pohled.

Materiálová kombinace exteriéru sestává z podpůrných gabionových stěn, z kontejnerů s fasádní úpravou velmi hladké bílé silikátové omítky a z oken s hliníkovými profily v šedé barvě, garáž a pekařství s kavárnou mají fasádu z tahokovu s pozinkovanou úpravou.

Snímek obrazovky 2016-08-02 v 11.41.09

Pobytové schody

„Prostřední, rozšiřující se část hmoty jsem využila jako pobytové schody, na kterých můžou rezidenti trávit volné chvíle. Je to prostranství příjemné k četbě nebo schůzkám s přáteli. Mezi jednotlivé stupně je zakomponovaná i zeleň, která přináší stín a radost oku,“ dodala. Z pobytových schodů je také výjímečný výhled na brněnské panorama.

1_tumbrl

Anna Bařinová
narozena 1994
2005-2013 Gymnázium Mikulov
2013-2017 Bakalářský program Architektura pozemních staveb, Ústav architektury ARC f akulta stavební VUT Brno
Kontakt

POŠLETE NÁM TAKÉ VÁŠ STUDENTSKÝ PROJEKT.

Snímek obrazovky 2016-08-08 v 16.29.53

Snímek obrazovky 2016-08-08 v 16.30.07

2_tumbrl

Autor: red