Vinařství Fabig roste v minimalistickém stylu od Ječmen–Caha architekti

Červenec 19, 2021 | autor: Jiří Hloušek | Foto: Jiří Hloušek

Vinař Roman Fabig ve spolupráci s Ječmen–Caha architekti dokončil druhou etapu výstavby vinařství. 

 

HUSTOPEČE – Nekompromisní přístup k architektuře a dlouholeté přátelství. Vinař Roman Fabig pokračuje ve spolupráci s architekty Jakubem Cahou a Markem Gabrielem Ječmenem. V druhé fázi rozšířili stávající halu vinařství o sklad lahví a přístřešek pro techniku. „Architekt i vinař rostou ruku v ruce,“ zhodnotila trojice pokračující spolupráci. 

„První etapa vinařství vznikla v rané fázi obou subjektů, na výsledku se podepsala přísnost investora a probouzející se zájem o minimalistickou architekturu,” popsali spolupráci architekti Caha a Ječmen. 

Architekti měli na starosti architektonickou studii, dokumentaci pro stavební povolení, provedení stavby a také podklady pro žádost o dotaci, spolupracovali při výběru dodavatele a zajišťovali autorský dozor v průběhu stavby.

Vkus klienta? Minimalismus

Logickou motivací k rozšíření sklepního hospodářství byl růst produkce vinařství. „V průběhu přibližně pěti let přestala kapacita haly stačit a potřeba rozšíření stávajícího objektu se přerodila v druhou etapu, v podobě skladovací haly s expedicí lahví, dále o uzavřený areál pro zpracování vína a přístřešek pro garážování veškeré techniky,“ popsal Caha. 

Účelnou podobu vinařství formoval vkus investora. „Aktuální podoba a tvarosloví vinařství je významně definováno samotnou parcelou, kterou měl investor k dispozici. Především ale minimalistickým pojetím architektury v očích investora,“ popsal Ječmen s Cahou. 

Traktor za „oponou“

Jednoduchá antracitová hala kubického tvaru z první etapy je doplněna o betonovou siluetu skladových prostor. Monumentální hmota betonu je zmírněna antracitovými plochami tvořenými perforovaným plechem tahokovem. Technika vinařství je ukryta pod přístřeškem a schována za oponou v podobě průmyslové plachty. Přísné betonové plochy a konstrukce díky tomu působí příjemně nejenom pro oko majitele, ale i zákazníků vinařství,“ míní architekti. 

Umístění části skladu v rámci prudkého svahu zajišťuje vhodné klimatické podmínky uvnitř stavby bez nutnosti neustálého klimatizování či chlazení.

Výstavba se nicméně neobešla bez komplikací. „Nejvíce problémů bylo s pohledovým betonem, který nedopadl úplně podle našich představ. Problémy jsou jednak s barevností tak se strukturou – na druhou stranu při focení portrétů jsme z hlediska stavebníka nepodařenou strukturu, z hlediska fotografa skvělé pozadí, dobře využili,“ popsal Fabig. 

Fabig výhledově počítá s třetí etapou, která doplní funkčně i provozně areál minimalistického vinařství moderního stylu. 

Článek o podobě první etapy vinařství si můžete přečíst ZDE 

 

Vinařství Fabig, Hustopeče (2012-2020)

Autor: Ing. arch. Jakub Caha, Ing. arch. Marek Gabriel Ječmen
Investor: Fabig s.r.o.
Místo: Brněnská 1411,37c, Hustopeče
Zastavěná plocha objektu: 192,00 m2 (mont. hala), 400 m2 (skladová hala a přístřešek)
Plocha pozemku: 2075,00 m2
Fotografie: Jiří Hloušek

I.Etapa – novostavba haly pro vinařství – tanková hala, sklad lahví, zpevněné plochy pro zpracování, projekt 2012, realizace 2013-2014
II.Etapa – novostavba skladu lahví a přístřešku pro techniku, dokončení areálu pro zpracování vína, projekt 2018, realizace 2019-2020
III.Etapa – plánovaná v horizontu 3-5 let, dostavba administrativní a prodejní budovy, dokončení areálu

Autor: Jiří Hloušek

Šéfredaktor blogu archSPACE je fotografem, textařem a obdivovatelem dobré architektury. Absolvent FSS MU – Mediální studia a žurnalistika.