V nové horské boudě The Eagle projíte permanentku

Leden 11, 2022 | autor: Jan Gerych | Foto: Viereck Architekten

Na vrcholku Kreischbergu stojí nová restaurace s panoramatickým výhledem. Nabízí službu ski-in pro netrpělivé lyžaře, pokud se však usadíte v útulném interiéru, dost možná odložíte sjezd na později. 



SANKT LORENZEN ob MURAU, RAKOUSKO – Nová horská restaurace The Eagle obslouží 200 hostů uvnitř a dalších 200 na venkovní terase. Nabízí dokonce servis ski-in pro lyžaře, kteří nechtějí jídlem ztrácet čas a nemusí ani zouvat lyže. Útulný dřevěný interiér odkazující na tradiční horské boudy a neopakovatelné výhledy však lákají k prodloužení posezení.

Zadavatel, Kreischberské lanové dráhy si u rakouských Viereck Architekten objednal nové zařízení místo předchozího provizorního après ski baru s obřím slunečníkem. Zadání bylo vytvořit chatu o tvaru diamantu nebo skaliska, která završí malebnou plošinu ve výšce 2000 m.n.m. Architekti se po odstranění předchozí křiklavé boudy rozhodli navrhnout stavbu, která nebude tolik kontrastní a naopak jemně doplní místní topografii. Inspiraci našli v abstrahované podobě orla. 

Přízemí, základna budovy je z prefabrikovaných betonových prvků. První patro, kde se nachází hlavní prostory restaurace, už je dřevostavba z CLT trámů a panelů opláštěná sklem. V nejvyšších bodech dosahuje skleněná fasáda šesti metrů a skýtá ohromné výhledy především na sever a východ. 

Interiér navrhli architekti v kontrastu s moderním pláštěm. Snažili se v něm evokovat dojem z tradičních dřevěných horských staveb. Nosné stropní CLT trámy jsou sestavené v hvězdicové kompozici. Segmenty mezi nimi vyplňují perforované akustické dřevěné panely, již slouží jako falešný strop a kryjí vzduchotechniku s elektroinstalací. V prostoru se vznáší hejna filcových lamp ve tvaru letících ptáků, které v ionteriéru vytváří spolu se stropními panely překvapivý akustický zážitek. 

Návštěvníci do restaurace chodí v lyžácích, což působí nadměrný hluk. Akustická opatření se proto týkají i podlahy, jež je pokryta speciálním zakázkovým kobercem. Podlahové vytápění a stropní vzduchotechnika se starají o nadmíru vlhkosti vzlínající z lyžařů a snowboardistů. 

Po vstupu vás okamžitě upoutá centrální bar, jehož design určují vestavěné ocelové sloupy. Přírodní dojem ze dřevěného obložení doplňuje nasvícený kámen. Sezení podél oken je odvozené od členění fasády a sestává z dubových stolů a lavic čalouněných v černé kůži. V prostoru se nachází další organicky tvarované stoly, které se dají seskládat dohromady tak, že vytvoří jednu obrovskou tabuli pro větší společnost. 

Místní specialita je lyžařský drive-in nazvaný Eagle Fly-in, kde dostanete rychlé občerstvení, aniž byste si museli zouvat lyže. S ohledem na výkon architektů bychom však takový přístup brali spíš za promarněnou příležitost. 

Viereck Architekten

Autor: Jan Gerych

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies