Na střeše školy rozkvetla zahrada. Mrakodrapům v okolí navzdory

Věhlasná kulinářská akademie Le Cordon Bleu s pobočkami v 25 zemích se kromě působivého renomé může pochlubit i jednou zelenou raritou: zahradou plnou ovoce, zeleniny a bylin, která rozkvetla na střeše centrály v Paříži. Tzv. urban garden má rozlohu 1 011
Na střeše školy rozkvetla zahrada. Mrakodrapům v okolí navzdory

Věhlasná kulinářská akademie Le Cordon Bleu s pobočkami v 25 zemích se kromě působivého renomé může pochlubit i jednou zelenou raritou: zahradou plnou ovoce, zeleniny a bylin, která rozkvetla na střeše centrály v Paříži. Tzv. urban garden má rozlohu 1 011 m² a studenti se přímo na místě učí, jak se pěstují rostliny. Městská farma navíc poskytuje útočiště včelám a hmyzu, pro které tady vzniklo hned několik příbytků.

 

Kulinářská akademie Le Cordon Bleu byla založena v roce 1895. Dnes, o víc než sto let později, pod ni spadá síť 35 škol ve 25 zemích. Ročně v nich studuje přes 20 000 studentů. Její centrála v Paříži sídlila po 28 let na Rue Léon Delhomme, ale pak se vedení rozhodlo založit nový kampus poblíž Eiffelovy věže.

Působivá budova kombinuje sklo a hliník, nabízí výhled na Seinu i Sochu svobody a ročně pojme na 1 000 studentů. Její architekt Didier Primard se rozhodl využít nastupující environmentální standardy k vytvoření rozlehlé střešní zahrady, která by zásobovala kuchyň surovinami a současně sloužila ke vzdělávání.

Vše na jednom místě

Různorodost rostlin v městské zahradě je obrovská. Kromě tradičních plodin se zde nacházejí i exotické kousky, aby se studenti mohli mohli učit o výhodách a specifikách všech druhů z první ruky. Veškerá vegetace byla vybraná tak, aby byla schopná vydržet ztížené povětrnostní podmínky a silnější solární radiaci. Celkem se tady nachází přes 2 500 kusů bylin, ovoce a zeleniny. Urban garden navíc poskytuje útočiště hmyzu. Stojí zde čtyři včelí úly a jeden hmyzí hotel.

Kromě toho jsou součástí vybavení i kompostéry na odpad ze zahrady a vnitřní kuchyně a cisterna, ve které se shromažďuje dešťová voda. K ní je připojená zahradní hadice, takže je možné posbírané plody hned umýt. Stejně jako na zahradě.

Architekti zkoumali dráhu slunce

Při rozvržení městské zahrady bylo nutné zohlednit už samotné umístění budovy, v jejímž sousedství se nacházejí mrakodrapy se skleněnou fasádou. Kvůli odrazu slunečního záření by se část vegetace mohla během dne spálit, architekti proto zkoumali dráhu slunce pomocí speciálního zařízení, tzv. heliodonu. Ten jim pomohl určit nejslunnější místa na střeše, před kterými je nutné rostliny chránit.

Dalším bodem bylo zavlažování. Úspěšné pěstování ovoce a zeleninty totiž jde ruku v ruce s dostatečným přísunem vody. Řešením je odtokový a zadržovací systém, který zadržuje vodu v komorách. Z nich je následně pomocí kapilárových vláken odváděna až ke kořenům rostlin. Tím, že se voda přivádí zespodu namísto tradičního ostřikování shora, je její spotřeba až o polovinu menší, jelikož se na povrchu zbytečně neodpařuje.

Le Cordon Bleu

Klient: Le Cordon Bleu, 75015 Paris, France

Rok: 2016

Rozloha střechy: cca 1 011 m² 

Architekt: Didier Primard Architecte DPLG, 94230 Cachan, Francie

Zelená střecha: systém ZinCo Roof Garden se systémy Aquatec® AT 45 a Floradrain® FD 40-E

Krajinný architekt: Régis Guignard, Agence Méristème Paysage et Environnement, 22350 Caulnes, Francie

Dodavatel zelené střechy: Ecovegetal, 28410 Broué, Francie

Dodavatel systému: ZinCo GmbH, Lise-Meitner-Str. 2, 72622 Nuertingen, Německo

 

 

Text a fotografie: https://zinco-greenroof.com

Další články

Načítáme další články…

Generální partner

Hlavní partner

Mediální partner

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies