Ubytování v bývalém jeřábu hýří výhledy na přístav a neokázalým luxusem s wellness

Duben 20, 2021 | autor: Jan Gerych | Foto: ArcgencY Arkitekter

Díky projektu Madse Møllera z ArcgencY Arkitekter se podařilo zachovat jeden z posledních nákladních jeřábů v kodaňském přístavu. Dnes slouží jako extravagantní ubytování. 

 

Kodaň – Průmyslovou minulost přístavu Nordhavn  postupně vytlačují developerské projekty, které její pozůstatky nemilosrdně nahrazují bytovou výstavbou. Osvícený investor Klaus Kastbjerg se spojil s architektem Madsem Møllerem a z ikonické stavby nákladního jeřábu vytvořili nekonvenční zařízení spojující exkluzivní ubytování s konferenční kapacitou a spa. 

„Naše architektura je založena na myšlence hospodárného přístupu ke zdrojům. Když vytváříme projekt a pracujeme s existujícími budovami, jimž dáváme nové využití, soustředíme se na to, kolik ze stávající stavby můžeme použít a kolik historie tím zachováme. Bylo tomu tak i v případě jeřábu, v němž jsme zachovali hodnotu místa, přidali pár prvků a tou kombinací vytvořili něco ještě zajímavějšího,” říká Mads Møller, zakladatel ArcgencY Arkitekter.

Neobvyklá stavba sestává z recepce v přízemí, konferenční místnosti v prvním patře, spa a terasy ve druhém a hotelového pokoje s lounge a obklopující terasou ve třetím patře. Konferenční místnost nazývaná THEGLASSBOX (skleněná krabice) kombinuje hrubou ocelovou konstrukci, panoramatická okna ze všech stran od podlahy ke stropu a důmyslně zabudované vybavení v interiérových prvcích a nábytku. Výsledek je minimalistický, prosvětlený, ohromující. Pro ještě intenzivnější zážitek stačí vyjít na otevřenou terasu a nadechnou se vzduchu s příchutí mořské soli. 


 

THEAMAZINGKRANE spa o patro výše provozuje Amazing Space tým hotelu d'Angleterre a nabízí řadu terapií a produktů dle konkrétních přání klientů. Interiér je oproti zbytku jeřábu ve světlejším tónu, dlážděný světlým kamenem. Skleněná stěna na jedné straně skýtá výhledy na moře a přístav přímo z vany. Po proceduře se můžete usadit na houpačce na venkovní terase.

Ubytování v THEKRANEROOM představuje vskutku výjimečný zážitek. Concierge vyzvedne hosty už na letišti, dopraví je na místo, cestou seznámí s historií THEKRANE a kodaňskými novinkami. Ubytování je umístěné v bývalé strojovně, lounge v řídící kabině a vůkol je k dispozici panoramatická terasa s možností pozorovat jak východy, tak západy slunce. 

Interiér je vyvedený v černé s nábytkem na zakázku. Skříně, posezení i postel jsou zabudované do panelů, takže je zdůrazněna čistota prostoru a pozornost je v maximální míře věnována dechberoucím výhledům. Vše je výsledkem precizní řemeslné výroby, odkazuje na dánský vkus a pojetí luxusu způsobem méně je více. Černá barva odkazuje nejen na historii objektu jako nákladního jeřábu na uhlí, zároveň tlumí vizuální ruchy uvnitř, dramatizuje přírodní změny světla a umocňuje dojmy z vnějšku. „Existují stovky odstínů černé. Podle denní doby můžete pozorovat tolik jemných nuancí,” vysvětluje Mads Møller. 

Na osvětlení a stínění spolupracoval s XAL Lighting a Anker & Co. Společně vyvinuli konkrétní přednastavení a svítidla, která nejlépe podtrhnou kvality architektury a nezkazí přirozené světlo plynoucí dovnitř výhledy. Zároveň vyrobili zakázkové ovládací panely, aby byla obsluha uživatelsky příjemná.   

Pro investora Klause Kastbjerga není tento projekt ojedinělý. Má za sebou i jiné originální architektonické konverze. Bývalé obilné silo nechal přetvořit v byty, ze starých lodních kontejnerů vznikla dvojice kancelářských budov a v dalším přístavním jeřábu nechal vybudovat konferenční prostor. „Nové budovy nemají takové kouzlo a příběh. Proto jsme zachovali syrový průmyslový feeling a přidali něco nečekaného: ze staré strojovny je exkluzivní útočiště, kde můžete popíjet šampaňské s velkolepým výhledem,” uzavírá.   

THEKRANE

Arcgency Arkitekter

XAL

Anker & Co.

 

Autor: Jan Gerych