Staré obilné silo se po přestavbě stalo dominantou nové přímořské čtvrti

Leden 24, 2022 | autor: red | Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST pokud není uvedeno jinak

Nejvyšší budova bývalého průmyslového přístavu Nordhavn neustoupila nové výstavbě. Dostala nový kabát, vziklo v ní 39 originálních bytů s galerií a restaurací a potvrdila status orientačního bodu v nové rezidenční čtvrti. 

 

NORDHAVN, DÁNSKO – Pro jednoho průmyslový odpad může být poklad pro jiného, jak dokázala přestavba obilného sila na polyfunkční budovu. Bývalý přístav Nordahvn se transformoval v nejmodernější rezidenční čtvrť v Kodani a Silo se stalo ikonou odkazující na její historické dědictví. 

Vnitřní prostorové uspořádání 17 podlažního sila umožnilo vytvořit 39 rozličných bytů – od 73 po 305 m2 rozlohy, jedno i dvoupodlažní, s výškou stropů až 7 metrů. Architektonická kancelář COBE se rozhodla při přestavbě postupovat zevnitř ven a ve snaze zachovat co nejvíc z původního ducha jen zahalila kostru do nového hávu. Surový beton oplátovali galvanizovanou ocelí, jež patinuje a hrubne, takže připomene původní přístavní charakter místa.

Na vrchol sila architekti umístili skleněnou nástavbu s veřejně přístupnou vyhlídkou a restaurací. Přes den se ve sklech zrcadlí obloha, takže s ní nástavba téměř splývá, v noci naopak rozsvícená připomíná maják. Přízemí slouží jako multifunkční prostor pro akce, ještě před dokončením konverze tam zřídili galerii, aby otestovali zájem veřejnosti o budovu. Spojení obytné funkce s veřejnou je důležité pro životnost projektu, aby byl aktivní po celý den. Ze střechy lze přehlédnout skoro celou Kodaň, což ze Sila dělá oblíbené místo nejen pro obyvatele, ale i návštěvníky z celého města. Právě takovou kvalitu by mělo urbanistické ohnisko Nordhavn vykazovat.

Interiér je ve znamení původního betonu, potažmo nařezaného původního betonu tam, kde bylo třeba vytvořit dveře a okna. Ta jsou od země ke stropu s rámy vně zdí, takže nic neruší strhující výhledy na město a Oresundské pobřeží. Zásadní rozměr osvětlení vyřešil výrobce XAL s ohledem na zdůraznění záměru architektů a textury průmyslových materiálů. Zadání bylo dodat konzistentní svítidla, takže výrobce zvolil jeden systém s několika nastaveními konfigurace. Výsledek minimalizuje odrazy v oknech, takže zachovává výhledy a slouží během temných skandinávských večerů a rán. 

Přestavba reprezentuje nejen péči o historické hodnoty, má také neopomenutelný ekologický rozměr. Zachování struktury robustního betonu o objemu 2 740 m3 znamená uložení 380 tun CO2. Přebytečné kusy betonu odřezané z oken, podlah a dveří se využily k výrobě mobiliáře v bezprostředním okolí budovy. 

Silo si vysloužilo řadu ocenění včetně Nejlepšího mrakodrapu Evropy v roce 2018 a nesmrtelnost mu zajistila účast v seriálu The Simpsons. 

Osvětlení XAL dodává na český trh exkluzivně U1 Lighting.   

The Silo

COBE

Autor: red

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies