Svěží káva: Židenická kavárna Take 5 se dvěma bary jako recept na spokojené manželství

Leden 27, 2022 | autor: Tereza Oprchalová | Foto: Tereza Oprchalová

V druhém dílu seriálu Svěží káva jsme si dali oraz v židenické kavárně Take 5. Provozuje ji Vendula a Honza Zábojník, hravý interiér navrhl ateliér Bonbon.



BRNO
- Existuje recept na to, jak mohou partneři provozovat kavárnu a přitom si „nepít krev“? Ukázalo se, že stačí, aby měl každý svůj bar a může to dobře fungovat. Třeba jako v  Židenicích nedaleko dopravního uzlu, kde funguje druhým rokem kavárna Take 5. Z velkých oken do dálky září žlutá světla. Podnik provozují manželé Zábojníkovi, kteří jsou v současnosti zároveň jedinými zaměstnanci kavárny. Vendula se věnuje pečení zákusků, Honza zajišťuje kávu a servis. Zařazení kavárny do průvodce Lukáše Hejlíka ukazuje, že to evidentně dělají dobře. 

 Manželé Vendula a Honza Zábojníkovi v minulosti úspěšně provozovali známou kavárnu V Melounovém cukru v centru města. Před pár lety se ale rozhodli, že je čas na změnu: „Chtěli jsme se přesunout na klidnější místo, kde budeme více zasazení do komunity. Bydlíme tady kousek v Židenicích,” říkají. 

Oba měli představu místa s přátelskou sousedskou atmosférou: Známí nás zrazovali, že ze Židenic nikdy nebude kavárenská čtvrť. Ale podívejte se, je tu Industra, nedaleko si Rebelbean otevřel Bzzukot. Pomalu se to mění. Každá čtvrť potřebuje soustavu malých veřejných prostorů na scházení a reálné žití. Já jsem si nikdy nemyslela, že by to tady nefungovalo“, rozvíjí Vendula.

Z hlediska své profese měli jasnou vizi: espresso bar se dvěma pracovními bary a dvaceti místy k sezení. Jsme manželé, dává nám smysl mít bary oddělené. Je to vymyšlené jako dvě rovnocenné poloviny - bar s kávovarem a bar s otevřenou kuchyní. Musím říct, že to skvěle funguje, v práci i doma, protože nevznikají třecí místa. Každý má v práci své ego a chce si realizovat své představy. Navíc já bych s pečením nechtěla být zavřená někde v přípravně”, vysvětluje kavárnice. 

Vendula si zpočátku nebyla otevřenou kuchyní zcela jistá, měla obavy, aby kuchyně nebyla příliš rušivá. Obvykle má v provozu troubu, dva roboty a práce v kuchyni je často hlučná. Nakonec kuchyňský bar do fungování kavárny skvěle zapadl. Hosté si kuchyni oblíbili, sledují Vendulu při práci a říkají si o recepty.

Manželé oslovili architektku Leu Mačudovou z atelieru Bonbon, který v Brně navrhoval například 4 Pokoje; Bar, který neexistuje; Superanda Cirkus nebo kavárnu Kafe a Kobliha. K výběru dodávají: Podobu Melounového cukru, který jsme provozovali v centru, navrhoval ateliér RAW. Interiér byl černošedý, strohý. Říkali jsme si, že pro okrajovou čtvrť, kde se bydlí, by se hodilo něco jiného, jiný rukopis a hlavně barvy.” 

Architektku nápad místní sousedské kavárny nadchl: Mám ráda komunitní podniky, když jdu do nějaké místní kavárny, vždycky sedím na baru. Tady jsou rovnou dva.” Půdorys do tvaru písmene L vybízel k tomu umístit bary každý do jednoho rohu. Nárožní vstup pak přirozeně vedl k rozdělení prostoru na otevřenou kuchyni s commune table a část s barovým sezením.

Otevřená kuchyně s barem je trendem spíše v restauracích, ale jak dodává Lea Mačudová, Vendula je perfekcionistka, má ráda čistotu, a může si dovolit, aby jí hosté koukali pod ruce. Vendula měla jasnou představu čistě nerezového baru, Honza naopak baru tmavšího a hravého. 

Do prostoru vnášejí světlo velkorysé okenní otvory a umožňují sezení ve výši parapetu v kontaktu s vnějším světem. Z urbanistického hlediska koukáte do zeleně, přes silnici je parčík, takže je na co se dívat, řešení se nabídlo samo,” vysvětluje architektka. Kromě sezení u oken se zde nachází i větší stůl pro 6 osob. Commune table uprostřed kavárny se dá využít i pro cuppingy, akce nebo ochutnávky.

Architektura kavárny by neměla být taková, abyste si jí na první pohled všímali a pohltila vás, říká architektka. Zároveň dodává: „Výjimkou, jsou možná světla, míněná jako majáky, které do kavárny zdaleka lákají.” 

Výškově bylo třeba prostor doplnit o další plán, zatraktivnit interiér při pohledu zvenčí a zároveň vyřešit osvětlení. Autorkou velkých žlutých světel z netypického materiálu je sochařka Andrea Kaňkovská. Zúčastnila jsem se jedné z Andreiných sochařských laboratoří a nadchlo mě, s jakými materiály pracuje, používá například tvary vyřezané z molitanu”, popisuje Mačudová.

Světla měla být nenáročná na údržbu, proto nakonec autorka zvolila jako materiál obalovou síťku. Plastové síťky vnesly do interiéru barvu a organické tvarosloví a použití pvc hadic podpořilo měkký dojem i ladnost výsledných tvarů. A co víc, světla lze jednoduše sundat a umýt v myčce. 

Provozovatelé se i s architektonickým studiem shodli na vizi kavárny, ve které výsledný dojem vytváří skvěle vyřešený prostor, pohostinnost a kvalitní produkty. Kavárnu Take 5 dělá příjemným místem jak architektura, tak personál, který se stará o hosty. Lidé se sem rádi vracejí. Dokonce nám pravidelně chodí jeden pan popelář, když jezdí kolem. Bere si flat white s sebou", směje se Vendula. A Honza dodává: Z devadesáti procent jsou hosté místní. A vždycky tady narazí na nás dva. U nás můžete dokončit konverzaci z minula, protože víte, kdo je za barem."  

Kavárna Take 5

Adresa: Bubeníčkova 112/44, Brno
FB: Take 5 | Facebook
Architekt: Studio Bonbon 
Světelné instalace: Andrea Kaňkovská 
Květiny: Zahradní Kvítí
Fotografie: Tereza Oprchalová, Instagram  

Autor: Tereza Oprchalová

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies