Svěží káva: Na výběrovku v Kyjově chodí i důchodci, těší Tomáše Výletu z Pražírny Kyjov

Léta kavárníci vtipkovali, že podnik nazvali Pražírna Kyjov, protože sem po většinu roku praží slunce. Nakonec se dostali i k pražení kávových zrn. O tom, jak se daří výběrové kávě v Kyjově, jsme si povídali s majitelem Tomášem Výletou.
Svěží káva: Na výběrovku v Kyjově chodí i důchodci, těší Tomáše Výletu z Pražírny Kyjov

KYJOV - Zatím jediné útočiště milovníků výběrové kávy v Kyjově otevřeli roku 2015 bratři Tomáš a Vojtěch Výletovi. Pražírna Kyjov je multifunkční prostor, kde si kromě gastronomických zážitků hosté vychutnávají i koncerty, přednášky, scénická a autorská čtení nebo vernisáže obrazů zdobících stěny kavárny. 

Tomáš Výleta před lety v Brně poprvé ochutnal espresso připravené z výběrové kávy a tehdy ho celý kávový svět pohltil: „Jsem možná trochu extremista, mám rád zajímavé, někdy až zvláštní chutě, jak u kávy, tak u vína, piva nebo i jídla. S výběrovkou jsem se setkal poprvé v brněnském Gills Coffee, dal jsem si  espresso, myslím to byla nějaká Afrika, asi promytá Etiopie. A hned mi zachutnalo. Říkal jsem tehdy barmanovi, že to kafe je kyselé, on na to odvětil, vždyť ano. Když jsem se napil podruhé, říkám mu, že je to ale dobré. On se pousmál a od té doby pro mě čím kyselejší kafe, tím lepší. Piju hlavně espresso, filtrovanou kávu si dopřávám méně,” vypráví barista. A tento zážitek se rozhodl přenést i do rodného Kyjova. 

Kavárna se nachází v nově postavené budově nedaleko centra a bratři měli možnost zasahovat do návrhu prostoru už od začátku: „Když na tomto místě stála základová deska, poprvé jsme se tu sešli s majiteli. Ke stavbě jsme se dostali dostatečně včas na to, abychom mohli mluvit do podoby prostoru,” vzpomíná kavárník. 

Bratři oslovili architektku Martinu Černou, která tvoří pod značkou Černá architektura, s požadavkem navrhnout prostor kavárny s denním i večerním provozem. Měli představu podniku, kde se ve večerních hodinách pořádají vernisáže, promítání, přednášky i hudební produkce. „Pro tyto účely jsem do kavárny navrhla nízké pódium, na kterém stojí piano a variabilní posezení. Hlavní sezení je pak u kulatých a čtvercových stolů se židlemi a na dlouhé lavici u zdi vpravo od vstupu. Uprostřed dispozice se nachází takzvaný pokojíček s pohodlnou sedačkou a několika křesílky,” vysvětluje architektka. Křesílka si majitelé vybrali v bazaru a nechali je nově přečalounit. Výrazným prvkem celého interiéru je barový pult, který je řešený jako skládačka z dlouhých dubových fošen a prkenných nosných pilířků. 

Pro všechny plánované aktivity v kavárně bylo potřeba navrhnout velmi variabilní prostor a zároveň ho co nejvíce sjednotit a sladit, a to materiálově i barevně. Zadavatelé kladli velký důraz na využití přírodních materiálů. Na podlahu byl pak použit velmi odolný a trvanlivý leštěný beton, požadavek na akusticky neprůzvučný strop splňuje speciální heraklitový deskový podhled v přírodním světlém odstínu. Zdi jsou natřené černou tabulovou barvou, na kterou se dá psát křídami. „A na dvou místech se podařilo uchránit před omítnutím zdi z betonových tvárnic,” doplňuje Černá. 

Osvětlení je v kavárně řešeno především lištami s reflektory, které nasvětlují obrazy na stěnách. Nad kulatými stolky visí svítidla v podobě černých válců na textilních kabelech. Originální prvek pak představuje klikatý lustr z měděných trubek, který vyrobil ručně na míru Jan Novotný z brněnské Šesté větve. 

Bratři Výletovi nechali architektce volnou ruku a po téměř sedmi letech fungování hodnotí interiér jako nadčasový. Jediné co, tak pod vlivem zkušeností z covidu změnili, byl počet židlí a stolů, který zredukovali. „Aktuální uspořádání poskytuje hostům více prostoru a soukromí. Chceme, aby se tu zákazníci cítili komfortně jako u sebe doma v obýváku,” vysvětluje kavárník. 

A jak přijali snahu přivést do Kyjova kulturu výběrové kávy místní? „Kyjovjáci neznali výběrovou kávu, teď ji poznávají pomaličku, ale jistě. Snažíme se vybírat  takové vzorky, které jsou chuťově zajímavé, většinou se nám povede, že dobře ladí i s mlékem. Ano, mléčné kávy, to je bohužel stále žádanější způsob konzumace kávy,” říká Tomáš Výleta. V současnosti kavárníci pořádají i cuppingy, o které tu začal být zájem. 

Podnik navštěvují převážně třicátníci, chodí sem dopoledne s počítačem nebo si tu dávají pracovní schůzky. Blízko kavárny stojí gymnázium, studenti se po škole zastavují na cappuccino, limonádu. „Ale chodí sem i důchodci, to je mně takové nejmileší. Když sem přijdou dědoušci v průběhu dne na pivo, těší mě to, chutná jim,” usmívá se kavárník. 

Před dvěma lety se Tomáš Výleta pustil i do pražení. „Co na tom, že kavárna se už od začátku nazývala Pražírna Kyjov. Je to trošku vtipné, tápali jsme jak náš podnik pojmenujeme, ale měli jsme velkou touhu pražit. Brzy jsme ale přišli na to, že rozjet zároveň kavárnu i pražírnu je dost velké sousto. Pražičku jsme nakonec pořídili až za covidu, když byl na všechno klid a čas,” směje se. 

Značku vlastní kávy nazvali nakonec Zrna. „Na přebalech je obrázek srnky, bavila mě ta slovní hříčka zrna-srna, vysvětluje Tomáš Výleta. Kavárna zatím praží pro vlastní spotřebu a prodej zákazníkům k domácí přípravě. Jejich výběrová Zrna však pomalu pronikají i do kaváren v okolí. 

Pražírna Kyjov

Adresa: Komenského 14, Kyjov

Architektka: Martina Černá, Černá Architektura

 

Další články

Načítáme další články…

Generální partner

Hlavní partner

Mediální partner

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies