Svěží káva: Na břehu řeky Svratky kvete pražení. QB Coffee Roasters oživují genia loci brněnské víkendové čtvrti

Květen 11, 2022 | autor: Tereza Oprchalová | Foto: Tereza Oprchalová

Brněnská kávová značka obnovuje kouzlo někdejší rekreační oblasti u Svratky. V bývalé veslařské klubovně zbudovala pražírnu obklopenou charismatickými zahrádkami. 

 

Brno – Potenciál brněnských nábřeží zatím zůstává takřka nevyužitý. Proto nám udělalo velkou radost, když jsme zjistili, že přímo u řeky Svratky v Jundrově praží svou kávu QB Coffee Roasters. Kavárna se nachází na Veslařské, na někdejším oblíbeném výletním místě. Samotná pražírna je umístěná v budově bývalé klubovny Českého veslařského klubu Brno. Nad šálkem batch brew jsme si povídali s Danielem Šperkou, spoluzakladatelem značky. 

Původní zahrádka, pohled směrem od Svratky. Foto archiv Českého veslařského klubu Brno
Původní zahrádka, pohled směrem od Svratky. Foto archiv Českého veslařského klubu Brno


Historie klubovny sahá do třicátých let, u jejího zrodu stál jakožto mecenáš a předseda Českého veslařského klubu proslulý prvorepublikový kavárník Emanuel Toman. Toman nechal pro klub roku 1936 vystavět novou budovu, kterou ve funkcionalistickém stylu navrhnul brněnský architekt Vilém Kuba. Budova z pohledu od silnice působí nenápadně, ze druhé strany od řeky byly původně troje rozměrné dveře vedoucí do zahrádky. Sem Toman vozil z centra města kávu, zákusky i proslulou zmrzlinu. V současnosti jsou dveře zazděné, ale pražiči mají v plánu alespoň jedny z nich obnovit a připomenout si tím kus historie. 

Pohled na budovu směrem od silnice. foto z dobového leporela, nová klubovna přinesla na klub dlouho očekávaný komfort - splachovací hygienické zařízení, v karikatuře prezentuje továrník Emil Káš, bývalý předseda z 20.let. dvacátého století. Foto archiv Českého veslařského klubu v Brně.
Pohled na budovu směrem od silnice. Fotografie z dobového leporela, nová klubovna přinesla na klub dlouho očekávaný komfort - splachovací hygienické zařízení, v karikatuře prezentuje továrník Emil Káš, bývalý předseda z 20.let. dvacátého století. Foto archiv Českého veslařského klubu v Brně.


To nejlepší z kavárny najdeme venku. Dvě zahrádky se starosvětskou atmosférou obklopené vzrostlými stromy a romanticky chátrajícími budovami českého a bývalého německého klubu veslařů. Dan Šperka dodává:
Nacházíme se v bývalé výletní čtvrti pro Brňany. Místo nás s mým společníkem Michalem Gramanem okouzlilo, zahrádku chceme nechat v původním duchu a nenarušovat atmosféru, která tu je.” 



Kromě zmíněné zahrádky přímo u budovy pražírny disponuje podnik dalším venkovním posezením s malebným pozadím dřevěné loděnice. Ta původně stávala na jundrovské Piavě, kde byla rozebrána a na Veslařské znovu složena. Daniel Šperka popisuje vznik zahrádky:
„Místo bylo zarostlé a bylo nutné udělat terénní úpravy. Zahradní nábytek ve tvaru kostek je inspirovaný lodními moly a zároveň našimi krabičkami na kávu. Má být vzdušný jednoduchý a odlehčený. Tak, aby respektoval stávající prostor a jeho historii.” 



Vraťme se do současnosti, k interiéru budovy s pražírnou. Hned při vstupu do prostoru stojí bar s dřevěnými laťkami. Jak vznikl nápad využít přes sebe poskládané laťky vysvětluje pražič Šperka:
„Inspirovali jsme se starými veslicemi a poskládali jsme laťky přes sebe. Viděli jsme tu původní osmiveslici Gigovku ze začátku padesátých let vyráběnou starým způsobem. Zaujalo nás, jak je dřevo na lodi poskládané, i využití nýtků, které jsme se snažili napodobit. Při rekonstrukci budovy rádi využíváme odkazy k veslařské tematice,” popisuje. 



Za barem v rozlehlé hale je možné nahlédnout na to, co se s kávovými zrny děje, než se z obrovských pytlů dostanou k vám do šálku. Kromě pražičky je tu několik kávovarů, aby bylo možné přímo u zdroje pořádat kávové tréninky. Napravo od vchodu vedou schody do otevřeného zvýšeného patra, kde je administrativní zázemí a zároveň prostor pro kávová školení. Patro je v současnosti vybaveno jednoduše, nicméně s ohledem k minulosti retro stolky a křesly. Podlahu v patře nájemníci sladili s růžovými krabičkami, ve kterých prodávají svou kávu. 
Dan Šperka vysvětluje, jakým způsobem k prostoru, který převzali, přistoupili: Celý prostor jsme se snažili maximálně očistit. Dali jsme pryč železné konstrukce u stropu, vybořili jsme zeď u horního patra a prostor jsme propojili. Patro využíváme jako zázemí. Samozřejmě jsme tu dělali nové elektrické rozvody. Ty jsou vedené po zdi, přiznané, vnímali jsme to tak, že jsme výroba a k výrobě to tak patří. Kompletně jsme rekonstruovali i vodu a odpad.”



Na stropě zůstalo původní dřevěné obložení, které se v budově opakuje i na zdech. S tímto odstínem béžové chtějí nájemníci pracovat při dalších rekonstrukcích bývalé klubovny. 
QB Coffee Roasters spouštěli svůj jundrovský provoz v prosinci roku 2020 v době covidu a poměrně rychle se stala oblíbeným cílem návštěvníků. Daniel Šperka vzpomíná: Původně to měla být opravdu jen pražírna, ale jak přibývalo hostů, bylo nutné zbudovat posezení, takže jsme uvnitř přidali menší sezení k oknu. Vzhledem k tomu, že za covidu nebylo moc kam chodit, lidé se naučili chodit na kávu k nám. O víkendech tu byly fronty třeba až na ulici. Tak jsme se pustili do úprav venkovních zahrádek. Jsme moc rádi, že si sem hosté našli cestu.” 

QB Coffee Roasters

Adresa: Veslařská 507/179

Architekt: Vilém Kuba

Autor: Tereza Oprchalová

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies