Květen 11, 2022 | autor: Tereza Oprchalová | Foto: Tereza Oprchalová
Brněnská kávová značka obnovuje kouzlo někdejší rekreační oblasti u Svratky. V bývalé veslařské klubovně zbudovala pražírnu obklopenou charismatickými zahrádkami.
Brno – Potenciál brněnských nábřeží zatím zůstává takřka nevyužitý. Proto nám udělalo velkou radost, když jsme zjistili, že přímo u řeky Svratky v Jundrově praží svou kávu QB Coffee Roasters. Kavárna se nachází na Veslařské, na někdejším oblíbeném výletním místě. Samotná pražírna je umístěná v budově bývalé klubovny Českého veslařského klubu Brno. Nad šálkem batch brew jsme si povídali s Danielem Šperkou, spoluzakladatelem značky.
Historie klubovny sahá do třicátých let, u jejího zrodu stál jakožto mecenáš a předseda Českého veslařského klubu proslulý prvorepublikový kavárník Emanuel Toman. Toman nechal pro klub roku 1936 vystavět novou budovu, kterou ve funkcionalistickém stylu navrhnul brněnský architekt Vilém Kuba. Budova z pohledu od silnice působí nenápadně, ze druhé strany od řeky byly původně troje rozměrné dveře vedoucí do zahrádky. Sem Toman vozil z centra města kávu, zákusky i proslulou zmrzlinu. V současnosti jsou dveře zazděné, ale pražiči mají v plánu alespoň jedny z nich obnovit a připomenout si tím kus historie.
To nejlepší z kavárny najdeme venku. Dvě zahrádky se starosvětskou atmosférou obklopené vzrostlými stromy a romanticky chátrajícími budovami českého a bývalého německého klubu veslařů. Dan Šperka dodává: „Nacházíme se v bývalé výletní čtvrti pro Brňany. Místo nás s mým společníkem Michalem Gramanem okouzlilo, zahrádku chceme nechat v původním duchu a nenarušovat atmosféru, která tu je.”
Kromě zmíněné zahrádky přímo u budovy pražírny disponuje podnik dalším venkovním posezením s malebným pozadím dřevěné loděnice. Ta původně stávala na jundrovské Piavě, kde byla rozebrána a na Veslařské znovu složena. Daniel Šperka popisuje vznik zahrádky: „Místo bylo zarostlé a bylo nutné udělat terénní úpravy. Zahradní nábytek ve tvaru kostek je inspirovaný lodními moly a zároveň našimi krabičkami na kávu. Má být vzdušný jednoduchý a odlehčený. Tak, aby respektoval stávající prostor a jeho historii.”
Vraťme se do současnosti, k interiéru budovy s pražírnou. Hned při vstupu do prostoru stojí bar s dřevěnými laťkami. Jak vznikl nápad využít přes sebe poskládané laťky vysvětluje pražič Šperka: „Inspirovali jsme se starými veslicemi a poskládali jsme laťky přes sebe. Viděli jsme tu původní osmiveslici Gigovku ze začátku padesátých let vyráběnou starým způsobem. Zaujalo nás, jak je dřevo na lodi poskládané, i využití nýtků, které jsme se snažili napodobit. Při rekonstrukci budovy rádi využíváme odkazy k veslařské tematice,” popisuje.
Za barem v rozlehlé hale je možné nahlédnout na to, co se s kávovými zrny děje, než se z obrovských pytlů dostanou k vám do šálku. Kromě pražičky je tu několik kávovarů, aby bylo možné přímo u zdroje pořádat kávové tréninky. Napravo od vchodu vedou schody do otevřeného zvýšeného patra, kde je administrativní zázemí a zároveň prostor pro kávová školení. Patro je v současnosti vybaveno jednoduše, nicméně s ohledem k minulosti retro stolky a křesly. Podlahu v patře nájemníci sladili s růžovými krabičkami, ve kterých prodávají svou kávu.
Dan Šperka vysvětluje, jakým způsobem k prostoru, který převzali, přistoupili: „Celý prostor jsme se snažili maximálně očistit. Dali jsme pryč železné konstrukce u stropu, vybořili jsme zeď u horního patra a prostor jsme propojili. Patro využíváme jako zázemí. Samozřejmě jsme tu dělali nové elektrické rozvody. Ty jsou vedené po zdi, přiznané, vnímali jsme to tak, že jsme výroba a k výrobě to tak patří. Kompletně jsme rekonstruovali i vodu a odpad.”
Na stropě zůstalo původní dřevěné obložení, které se v budově opakuje i na zdech. S tímto odstínem béžové chtějí nájemníci pracovat při dalších rekonstrukcích bývalé klubovny.
QB Coffee Roasters spouštěli svůj jundrovský provoz v prosinci roku 2020 v době covidu a poměrně rychle se stala oblíbeným cílem návštěvníků. Daniel Šperka vzpomíná: „Původně to měla být opravdu jen pražírna, ale jak přibývalo hostů, bylo nutné zbudovat posezení, takže jsme uvnitř přidali menší sezení k oknu. Vzhledem k tomu, že za covidu nebylo moc kam chodit, lidé se naučili chodit na kávu k nám. O víkendech tu byly fronty třeba až na ulici. Tak jsme se pustili do úprav venkovních zahrádek. Jsme moc rádi, že si sem hosté našli cestu.”
Adresa: Veslařská 507/179
Architekt: Vilém Kuba
Témata:
Autor: Tereza Oprchalová
Dědové a babičky nejsou vůbec nudní, říká vítězka soutěže Best in Design na Zlin Design Weeku
50 litrů helia a nasvětlené, ozvučené létající objekty v areálu Káznice slibuje organizátor Ghettofestu
Pokračovat
Pokračovat
Pokračovat
Pokračovat
Pokračovat
Pokračovat
Pokračovat
Pokračovat
Pokračovat
Pokračovat