Svěží káva: Kavárník Richard Stehlík považuje výběrovou kávu za nabubřelý pojem
- 13. července 2023
- Seriál
- autor: Tereza Oprchalová
- Foto: Tereza Oprchalová

BRNO - V seriálu Svěží káva se obvykle zatouláme do podniků, kde pracují s výběrovou kávou. Tentokrát uděláme výjimku. Zaujala nás na první pohled klasická kontejnerová kavárna s výběrovou kávou. Coffee Bar Stehlik v Křenové ulici ale vlastně není v kontejneru a ve výběru kávy jde vlastní cestou.
Coffee bar do rušné Křenové ulice září sytě červenou barvou i svítícím logem. Podnik jde vlastní cestou zejména co se týká sortimentu – kavárník Richard Stehlík si záměrně nezvolil cestu výběrové kávy. O kavárně jsem si povídali jak s kavárníkem, tak s jejím architektem Adamem Kolbábkem.
Jak bylo řečeno, malá kavárna, respektive coffee bar, působí na první pohled jako klasická „kontejnerovka“. Poměrně překvapivé je, že se jedná o imitaci kontejneru. Kavárna je součástí větší budovy firmy Nosreti a svým designem je spojená s dalšími tvarově i materiálově podobně řešenými místy v objektu. Architekt Adam Kolbábek při navrhování vyšel z podoby přepravních kontejnerů: „Navázal jsem na historii firmy, která měla ve svém portfoliu dlouhá léta i nadrozměrnou dopravu po celé Evropě. Pro jednodušší výstavbu se však jedná o dřevostavbu opláštěnou trapézovým plechem lakovaným do syté červené,” vysvětluje.

Červený plech doplňují hliníková francouzská okna v antracitové barvě. Do kavárny vstoupíte z podloubí budovy nebo druhým vchodem z přilehlé terasy, která výrazně zvyšuje kapacity v letních měsících.
Dispozicí se jedná o minimalistický koncept, kromě samotného zázemí pro baristu architekt do prostoru situoval pultový stolek se třemi židlemi. „Stolek jsem umístil před perforovanou stěnu, která po vzoru podobných řešení v dílnách funguje pro ukládání nářadí. Dřevěné kolíky můžete zapíchnout do libovolné pozice a použít jako držák pro poličku, závěs pro květináče nebo jiné dekorace,” popisuje Kolbábek. Richard Stehlík k tomu doplňuje: „Díky variabilitě jsem mohl prostor lehce reorganizovat a přizpůsobit ho svým potřebám, aniž bych výrazně zasahoval do návrhu architekta. Přidal jsem kytky i nějaké vybavení,” říká.
V podobném čtvercovém rastru je pojatý i jednoduchý bílý obklad v malém formátu, kterým je obložen hlavní pult i zadní pracovní prostor. Ten osvětlují úzká černá liniová světla doplněná spoty s možností variabilně upravovat směr světla podle aktuálního využití perforované stěny. Nabídku sortimentu vyřešil architekt černým podkladem a systémem kolejniček, do kterého je možné vyskládat nabídku dle aktuální potřeby.
Kavárna navázala na rekonstrukci celé předzahrady objektu v Křenové ulici, aby tak vytvořila nové místo pro lidi z kanceláří i ulice. A jak se s poměrně neutěšenou lokalitou kolem ulice Křenová vypořádal kavárník Richard Stehlík? „Všude se najdou lidé, kteří mají rádi dobře připravenou kávu. Pro mě to bylo extrémně zajímavé, protože tady v okolí vlastně nic podobného není. Vnímám to jako velké plus, naproti tomu když máte na jedné ulici vedle sebe čtyři kavárny, množství potenciálních zákazníků se rozmělní. Hledal jsem místo, kde konkurence není,” pochvaluje si. Líbí se mu i okolí kavárny – zelená předzahrada se stromy a květinami, která v kontextu celé ulice působí jako oáza.
Stehlík se netají vášní pro kávu a rád o ní mluví. Zajímavé je, že se nevydal cestou výběrové kávy. Kávu připravuje ze zrn tří druhů arabic, které si nechává pražit na zakázku. „Ladil jsem to asi tři čtvrtě roku, abych byl spokojený. Mým cílem je udržet jednu chuť kávy po celý rok, chci, aby chutnala stále stejně,” vysvětluje. V kavárnách s výběrovou kávou totiž dodávka konkrétních zrn vždy závisí na tom, co zrovna vyprodukují menší pěstitelé a během celého roku se mění.
„Výběrová káva je nabubřelý pojem a sama o sobě není zárukou kvalitního nápoje. Líbí se mi uvědomělý přístup 3. kávové vlny ke kávě, ale pro mě je podstatná chuť i konzistentnost, kterou s výběrovou kávou dosáhnete jen stěží. Tam konkrétní chuť kávy za měsíc, půlrok nemusí být,” míní kavárník. Kromě kávy vám v coffee baru nabídne nekomerční limonády nebo domácí koláče. Zajímá vás, jak to s tou ne-výběrovou kávou je? Stavte se a ochutnejte. Pravděpodobně tu zastihnete i Richarda Stehlíka, který vám o své kávě rád řekne víc.
Křenová 52, Brno