Svěží káva: Jinačovický Statek Coffee vábí na agroturistiku s vůní výběrové kávy
- 8. června 2022
- Seriál
- autor: Tereza Oprchalová
- Foto: Tereza Oprchalová
JINAČOVICE – Nestává se tak často, že byste si v kavárně mohli požádat o hnůj s sebou. V tomto dílu Svěží kávy jsme se vydali do Jinačovic u Brna na místní statek. Před měsícem tu Jana Galetková otevřela kontejnerovou kavárnu s dětským hřištěm. Kromě kávy z brněnské pražírny Mot Mot si můžete dát i lokální víno, pivo a občerstvení ze surovin vyprodukovaných přímo na statku. A opravdu si sem můžete přijít s kyblíkem pro přírodní hnojení na zahradu.
Srdcem kavárny s bukolickými výhledy je kontejner dovezený z přístaviště v Hamburku, který repasovala firma DUMkont z nedalekého Řikonína. Jana Galetková popisuje: „Kontejner jsme od firmy koupili kompletně zrepasovaný, obroušený a přelakovaný, měl osázená okna a dveře, na zemi už byla dubová podlaha a na stěnách březová překližka. Bar z dubového dřeva a skříňky jsme si vyráběli sami. V celém areálu jsme jako hlavní materiál zvolili vzhledem k venkovskému charakteru dřevo.”
Co se týká vybavení, kavárnice ráda dává nový dech starším předmětům: „Máme tu staré hrnky po rodičích a prarodičích nebo například originální sklenice na pivo. I venkovní materiál je zčásti recyklovaný, třeba vyvýšený záhon jsem zbudovala ze starých cihel. Jsou na nich ještě patrné značky cihelen,” popisuje.
V duchu recyklace a DIY přistoupili ve Statek Coffee i k venkovnímu nábytku. Z palet ho vyrobil tatínek kavárnice: „Jsme statek na venkově, sem by se třeba ratanový nábytek nehodil, to by bylo k smíchu. Tady má být dřevo,” vysvětluje svůj přístup Galetková. Kavárnice se i v tomto případě snaží maximálně využívat lokální materiály: „Dub, bříza, borovice, akát. Některé dřevo máme z pily z Moravských Knínic, jiné z Bystrce, a štěpku jsem dovezla z Tetčic,” popisuje.
S přáteli společnými silami postavili i takzvanou bosou stezku. Je to chodník složený ze segmentů vyplněných různými materiály tak, aby bylo možné se po něm projít bosýma nohama a každý segment poskytl jiný vjem. Najdete v něm dřevo, šišky, kameny, ale i větve.
A jak vlastně nápad vytvořit kavárnu na venkově vznikl? „Skončila mi rodičovská a rozhlížela jsem se po práci. Anička Kučerová, která provozovala místní statek, už tu tehdy měla otevřenou sýrárnu. Začátkem loňského roku jsme se společně bavily o našich plánech do budoucna. Já jsem měla už delší dobu sen rozjet v Jinačovicích dobrou kvalitní kavárnu. Rozhodly jsme se spojit síly a sehnat pojízdný food truck, takový byl původní plán. Nakonec to dopadlo tak, že volba padla na kontejner,” vzpomíná Jana Galetková.
Kromě kontejnerové kavárny v areálu stojí ještě jedna stavba, malý domek s toaletami a zázemím pro kavárnu. Záchody na dálku voní sibiřským modřínem dovezeným z Alp a od zákazníků prý sbírají samé pozitivní zpětné vazby.
Sortiment kavárny vychází z velké části z produkce Statku. Najdete tu sýry, domácí pečivo, ale i dezerty z místních surovin. A také další produkty lokálních dodavatelů. Cidery a mošty dodává Cidérka z blízké Bystrce, pralinky do kavárny vyrábí cukrářka přímo z Jinačovic. Nabídka je příjemně jednoduchá. Jana Galetková dodává: „Původně jsem měla v úmyslu vést pouze kavárenský sortiment, tedy víno, kávu, dezerty a něco malého k jídlu. Ale vzhledem k tomu, že se tu teď dokončila stavba cyklostezky spojující Kníničky s Jinačovicemi, jezdí kolem poměrně hodně cyklistů. Takže jsme do nabídky zařadili i pivo. To bereme od pivovaru Kočovný kozi, což mi přijde vzhledem k tomu, že tu kozy skutečně máme, celkem vtipné,” směje se.
Kromě cyklistů jsou nejčastějšími návštěvníky rodiče s dětmi. Přijdou na kávu z pražírny Mot Mot, děti se v areálu zabaví na dřevěných prvcích nebo se mohou podívat na hospodářská zvířata. Areál kolem kavárny je vybavený hřištěm, houpačkami, pískovištěm, a malým lanový parkem.
Na okraji Jinačovic jen pár kilometrů od Brna tak vzniklo výletní místo pro rodiny s dětmi, ale i pro cyklisty a kolemjdoucí turisty. Dětské venkovní hřiště, možnost přiblížit se hospodářským zvířatům a podpora lokální produkce ho odlišují od běžných kontejnerových kaváren. „V hlavě máme další plány, například na příští rok bychom rády z produkce mléka statku vyráběly domácí zmrzlinu. Líbilo by se nám zbudovat rybníček pro kachny a dokoupit další zvířata. Teď už jen sehnat čas a podobně nadšené spolupracovníky,” zamýšlí se Jana Galetková.