Svěží káva: Brněnští pražiči dělají Bzzzukot na hřišti od HUA HUA

Volnočasový areál v Líšeňské ulici čeká vůbec první jarní sezóna. Dát si tu můžete výběrovou kávu Rebelbean nebo své výkony zapít točeným pivem.
Svěží káva: Brněnští pražiči dělají Bzzzukot na hřišti od HUA HUA

Volnočasový areál v Líšeňské ulici čeká vůbec první jarní sezóna. Dát si tu můžete výběrovou kávu Rebelbean nebo své výkony zapít točeným pivem. 

 

Brno - Kavárny na tramvajových smyčkách jsou v Brně trendy. Po Trafice a Take 5 vám představujeme kontejnerovou kavárnu Bzzzukot jen minutku chůze od konečné tramvaje číslo devět v Juliánově. Provozují ji zavedení brněnští pražiči a kavárníci Rebelbean. 

Bzzzukot je součástí veřejně přístupného sportovního a volnočasového areálu navrženého ateliérem HUA HUA Architects. Architekti pracovali s kontejnery, které umístili v areálu jako bariéru mezi silnicí a hřišti: „Pás kontejnerů tvoří mezistěnu, záda pro celý areál, a pomáhá snižovat hluk z dopravy. Kontejnery s kavárnou a toaletami poskytují areálu potřebné provozní zázemí,” popisuje architekt Václav Kocián. Barevná žluto-černá paleta si pohrává s názvem Bzzzukot evokujícím včely. 

Objekt tvoří pás kontejnerů s rytmicky se střídajícím žlutým a černým nátěrem a s dominantou rozhledny, jejíž výstavba bude realizována po získání potřebných finančních prostředků. Pro samotnou kavárnu jsou vyhrazeny dva kontejnery se zázemím a krytým sezením.

Vizualizace, zdroj: www.huahua.cz

 

Vizuál kavárny provozovatelé z Rebelbean uzpůsobili potřebám provozu i firemní identitě. S kavárnou komunitního typu mají zkušenosti už z Jundrova, kde funguje jejich espresso bar. Ten vznikl spolu s původní pražírnou: Nás vždycky lákaly oblasti mimo centrum, nehnali jsme se do toho provozovat podnik na Svoboďáku nebo na Jiráskově, ale spíš se soustředíme na části dál, komunity jsou tam silnější,” vysvětluje Jan Špalek, spolumajitel pražírny Rebelbean. 

Jundrovskou pražírnu předloni stěhovali do Židenic, takže provozovat podnik v rámci sportovního areálu v této čtvrti pro ně byla příjemná výzva: Zapadá nám to do konceptu. Líbí se nám komunitní projekty a baví nás být součástí open air projektů. Prezentujeme se energií, sportem, aktivním životním stylem, ke kterému nám to kafe taky sedí. Spojením hřiště, skateparku a vůbec venkovního prostoru nám to sedlo na sto procent. A potkalo se to ve správnou chvíli,“ líčí Jan Špalek. 

Co všechno zkušení kavárníci přizpůsobovali svým představám o provozu? Výdejní okénko umístili z přední strany kontejneru tak, aby mohli co nejefektivněji odbavovat delší fronty, které tu vznikají při velkých akcích. Z boční strany kontejneru s gastro zařízením nechali udělat dveře, aby zjednodušili přístup personálu do skladových prostor. A co se týká interiéru, původně navržené sezení u jednotlivých stolů změnili na barový typ posezení. Jan Špalek k tomu dodává: Za mě je důležité, že člověk je otočený tváří z oken a dívá se ven. Na písek, kde si hrají děti, nebo se jen tak kouká přírody, do parku.”

Nad barové posezení se kavárníci rozhodli umístit poličky: To je náš nápad, koncept vysokých stolů s policemi jsme realizovali už v naší kavárně na Vlněně. Zavěšené konzoly, na nich poličky s pokojovými rostlinami. Ty tu chceme časem také doplnit. Nábytek je všechen vyrobený na míru,” vysvětluje Špalek.  

Provozovatelé se drželi černo-žluté barevné kombinace: Baví nás to, ač typická barevná kombinace pro naši značku je červeno-černá. Sedí nám jednoduchý koncept dvou barev,” vysvětluje kavárník. Kombinaci aplikovali i na barové posezení: Když jsme vymýšleli, jak udělat interiér, napadly nás díky názvu Bzzzukot tyto úly z šestihranných kachlí,” vzpomíná. 

A jak se v úzkém prostoru kontejneru podařilo zařídit gastro část? Kavárníci si nejprve nakreslili cesty hotových produktů tak, aby měl personál vše po ruce a výdej probíhal smysluplně. V provozu mohou zároveň pracovat až čtyři lidé. Prostor není velký a je vcelku úzký, což jsme vyřešili vybavením vyrobeným na míru. Potřebná gastro zařízení jsme instalovali často úplně na milimetry. Chtělo to hodně přemýšlení a využít prostor maximálně, například i celou výšku stropu, kde jsou úložné prostory,” popisuje mladý kavárník. 

Na Bzzzukotu můžete kromě výběrové kávy ochutnat i specialitu podniku, vafle na špejli se šlehačkou. Sortiment plánují provozovatelé časem doplnit i o pochutiny k točenému pivu. Přes sezónu by se rádi pustili do výroby hotdogů. 

Jan Špalek líčí další plány na rozšíření kavárny: „Během léta bychom rádi zkultivovali nevyužitou zadní plochu za kavárnou a vytvořili uzavřenou zahrádku. Představujeme si bylinky, ovoce, traviny, zkrátka parkové posezení venku s barem, kde se budou moci dělat drinky i grilovačky. Tato zahrádka bude přístupná pouze přes kavárnu.” Veškeré venkovní posezení zamýšlí doplnit lehátky speciálně navrženými pro tuto svou pobočku. 

A ve kterých momentech si pražič Špalek kavárnu Bzzzukot užívá nejvíce? „Baví mě velké akce, já jsem v tomto ohledu trochu megaloman. Užívám si pohled na louku plnou lidí, kteří se dobře baví. Slunce svítí a všechno funguje. Ale mám to tu rád i za běžného dne, když je hezky, a sejdou se spolu místní rodiny. Dospělí posedí, děti si hrají, dají si kafe, pivo, limču. Cítím z toho komunitnost, takovou normální lidskost. Tady zkrátka můžete být v pohodě.”

Rebelbean Bzzzukot

Adresa: Líšeňská 4223/46

Architekt areálu: HUA HUA Architects 

Fotografie: Tereza Oprchalová

Další články

Načítáme další články…

Generální partner

Hlavní partner

Mediální partner

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies