Svěží káva: Brněnská Pikola kombinuje gotiku a Japonsko. Před výběrovkou už se v centru neschováte

Po Brně jsme vždycky toužili, vyznává se Jiří Giesl. Proč by Brno mělo toužit po Pikole?
Svěží káva: Brněnská Pikola kombinuje gotiku a Japonsko. Před výběrovkou už se v centru neschováte

BRNO – Už jste zaznamenali nový espresso bar v centru? Známá šumperská kavárna a pražírna se po pobočkách v Olomouci a Zlíně rozhodla expandovat do Brna na Jakubskou 5 a vyplnit tím slepé místo na kávové mapě centra města. Co do Brna Pikolu nalákalo? A čím naopak může tato kavárna v nalákat rozmlsané brněnské hosty? O tom jsme si povídali s Jiřím Gieslem, zakladatelem značky. 

Brand Pikola se zrodil před deseti lety v Šumperku. Po otevření malé kavárny v historickém centru následovalo také pražení vlastní kávy a otevření franšíz v Olomouci a Zlíně. Teď se Pikola vydává do jihomoravské metropole: My jsme po Brně vždycky toužili. Je to úplně jiné než v případě předchozích provozoven v menších městech, kde jsme kávovou kulturu teprve budovali. Uvědomujeme si, že Brno má vysoké požadavky na kávu i kavárny, a tak jsme museli samozřejmě přijít s něčím novým,” vysvětluje Jiří Giesl. 

A tímto unikátem je samotné srdce kavárny, kávovar americké značky Modbar, který přimoníná na první pohled spíše pípy z výčepu. Tělo kávovaru je schované pod barem a zákazník tak může sledovat kompletní přípravu kávy. „Personál se neschovává za kávovarem, umožňuje to bezprostřednější kontakt s hostem, zároveň takový způsob přípravy neodpouští žádné chyby,” zamýšlí se kavárník Giesl.  

Brněnská Pikola mimo to staví na širokém výběru káv: Kavárny zpravidla disponují jedním mlýnkem na espresso a jedním na filtr, u nás můžete každý den ochutnat více než pět druhů kávy z naší produkce. Dvě kávy na espresso, další dvě na filtr a jedna na batch brew. A ještě bezkofeinové, takže vlastně šest. Říkali jsme si, že když jdeme do Brna, kde jsou všichni fajnšmekři, tak se ukážeme a předvedeme, co pražíme a co umíme,” vysvětluje. 

Návštěva Pikoly může být i skvělá příležitost zastavit se v historickém jádru centra, které často ve spěchu míjíme. Stejně jako v případě předchozích poboček zamířila do historického centra města. Sídlí v objektu řadového měšťanského domu s gotickým jádrem a renesančními přestavbami. Pozdně empírové průčelí domu je pak z konce 19. století. 

Vedle nás býval zřejmě průjezd, před barem je zřetelný původní pruh dlažby. Možná se jednalo o vstup nebo garáž, nepodařilo se nám zatím zjistit více. Když se podíváte na oblouky v klenbách, kde máme poličky s kávou, můžete si všimnout, že se jedná o příčky, stěna patrně dříve bývala průchozí,” říká Jiří Giesl. 

Celý prostor Pikoly se rozkládá na dvou patrech, ovšem z kapacitních důvodů zde nelze postavit wc pro hosty, takže prostor v patře bude využíván na workshopy či cuppingy. Co se týká úprav, záměrem provozovatele byla jednoduchost a zároveň vizuální provázanost s ostatními pobočkami Pikoly.

Za interiérem stojí hlavně sám majitel: Vymýšleli jsme si to sami, použili jsme prvky, které spojují všechny naše pobočky, například toto spálené dřevo, je to tradiční japonská technika. Prostor tím, jak je daný, do velké míry naše zásahy definoval sám. Design vychází také z našich barev, kterými jsou černá, bílá a doplňková zlatá. Velkou roli hrají v neposlední řadě i kytky, které máme moc rádi. Moc se nám líbí vstup do kavárny, ten jsme nechali tak, jak byl, hodí se nám do našeho vizuálu,” popisuje Giesl. 

Hned naproti vstupu je situovaný velkorysý bar koncipovaný pro dva lidi tak, aby se za ním mohli komfortně pohybovat. Bar i sloup za ním jsou obložené zmíněným dřevem opracovaným technikou Shou-sugi-ban, sloup akcentuje neon ve tvaru loga. Espresso bar na Jakubské se zaměřuje na take away, nicméně nabízí pár míst k sezení v oknech či na baru. Stolky na míru jsou opatřené deskami od architektek z Novavity vyrobenými z recyklovaného plastu a kávového lógru. 

Otevřeli jsme před týdnem minulý pátek. Překvapil nás zájem, první dny byl dost intenzivní a vlastně je doteď. Všichni jsou zvědaví. Zdá se, že jsme vykryli slepé místo na mapě výběrové kávy v centru,” uzavírá Jiří Giesl. 

 

Espresso bar Pikola

Jakubská 5, Brno

Další články

Načítáme další články…

Generální partner

Hlavní partner

Mediální partner

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies