Studentky vynalezly jedlou lepící pásku pro bezpečnější konzumaci burritos

Květen 20, 2022 | autor: Jan Gerych | Foto: Dean Murray/Zenger pokud není uvedeno jinak

Studentky chemie a molekulární biologie přišly s vynálezem, který navždy změní trable s protrženou tortillou a oblečením zasviněným od omáčky.

 

BALTIMORE, USA – Nejistota při jídle burritos, wrapů, gyrosu a obavy z možného výtoku omáčky, potažmo vyhřeznutí samotné náplně dokážou člověku pokazit radost z jídla. A když k nehodě skutečně dojde, zničený oděv vám na náladě rozhodně nepřidá. Řešení těchto patálií je na dosah s vynálezem budoucích inženýrek z univerzity Johns Hopkins.

Tyler Guarino, Marie Eric, Rachel Nie a Erin Walsh z Whiting School of Engineering vynalezli Tastee Tape – jedlou lepící pásku, kterou lze pojistit, aby se tortilla neuvolnila a její náplň zůstala na místě, dokud ji nesníte. Dokud se jim nepodaří vynález patentovat, nechtějí prozrazovat recepturu, ale prohlašují, že je naprosto jedlý a pochází z běžných potravinových zdrojů.

Foto Tastee Tape team

 

Průlomový objev byl představen na Dni designu, jenž univerzita každoročně pořádá na začátku května a jehož se tentokrát zúčastnilo kolem 400 studentů. Podle děkana Whiting School Eda Schlesingera je „Den designu vzrušující milník v životech studentů, kdy se od studia ve třídách a laboratořích dostávají k praxi a kdy mohou jako inženýři dosáhnout pozitivní a trvalé změny našeho světa.“ Mezi dalšími projekty zaujal nástroj na čichovou stimulaci slonů v Marylandské Zoo nebo systém jak nejrychleji projet celé newyorské metro.

Čtveřice studentek si nejprve nastudovala vše o páskách a lepidlech a následně testovala množství jedlých alternativ. Finální provedení je náplast o šířce přes centimetr a pěti na délku. Testování proběhlo úspěšně na nesčetně burritos. Dají se však využít i na další jídla v placce nebo taky při gastronomickém umění.

Lepítka jsou průhledná, jen pro názornost je autorky při prezentaci nabarvily na modro. Jsou k mání na povoskovaném papíře a při upotřebení je stačí jen pořádně navlhčit a nalepit. „Tastee Tape vám umožní vložit do tortilly všechnu svou důvěru a užít si jídlo bez zaprasení,“ uzavírá Tyler Guarino.  

Johns Hopkins University

Autor: Jan Gerych

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies