Střední ze 60. let je po renovaci prý nejhezčí školou v Itálii a uchází se o evropskou architektonickou cenu

Duben 06, 2022 | autor: Jan Gerych | Foto: Francesca Cirilli

Mezinárodní soutěž na modernizaci turínské školy vyhrálo místní BDR Bureau. Podařilo se jim změnit její obraz nejen u studentů, ale i okolních obyvatel. Z původně nevábné budovy udělali krásné zařízení, které odpovídá současným nárokům na vzdělávání. 

 

TURÍN – Veřejná iniciativa Torino fa scuola hledala v roce 2016 způsoby, jak oživit dvě místní školy. Střední školu Enrica Fermiho ze 60. let a Giovanniho Pascoli z počátku 19. století. Záměr soutěže byl zlepšit nejen zmíněné budovy, v pozadí visela ambice vztáhnout očekávané výsledky na veškeré italské školství, pro něž jsou budovy z 19. století a 60. let 20. století charakteristické. 

Mezinárodní soutěž na školu Enrica Fermiho vyhrála turínská kancelář BRD. Jejich návrh se opřel o výsledky nové pedagogické koncepce, jež vznikla na základě předešlé diskuze učitelů, rodičů a nepedagogických pracovníků. Architekti budovu lehce očistili především v přízemí, které má působit otevřeně a dostupně, aby kromě studentů přitáhlo i lidi z okolí. Knihovna, tělocvična nebo kantýna umístěné v přízemí jsou totiž nově přístupné i pro veřejnost. 

Vedle zajištění seismické bezpečnosti budovy spočívá hlavní stavební zásah v doplnění původní struktury o vnější obálku z teras. Kromě izolační funkce terasy komunikují s okolím a umožňují vytáhnout výuku ven na vzduch. Stojí na modulární prefabrikované ocelové konstrukci, která urychlila realizaci, aby nepřesáhla jeden školní rok. Delší přestávka ve výuce už by škole působila přílišné komplikace. 

Uvnitř došlo ke sdružení tematických učeben do klastrů se zázemím a společnými prostory, mezi nimiž se studenti postupně přesouvají, třídy už tak nejsou vázány na konkrétní učebny. Zvláštní péče byla věnována venkovním prostorám, kde se vysadily nové stromy a celkové pojetí získalo v souladu s konceptem školy v přírodě zahradní ráz. 

Snad nejvýraznější novinka je růžová barva budovy. Barevná omítka má navíc různou zrnitost, což vytváří haptický hloubkový efekt. Vnější starorůžovou doprovází v interiéru zvětralá zelená. Nezvyklý barevný akord umocňuje všudypřítomná bílá, a doplňuje světlá dýha funkčních detailů a barva plechu vzduchotechniky a vedení. Místnosti byly sjednoceny tak, aby se dal jejich účel upravit pouhou výměnou nábytku. Kovový detail se opakuje také venku, kde nové terasy bez zábradlí uzavírá drátěné pletivo podtrhující otevřenost instituce.    

Návrh na modernizaci školy Enrica Fermiho od BDR Bureau se probojoval do finále EU Mies Award v kategorii Objev roku, výsledky se dozvíme 22. dubna (více o finále aktuálního ročníku zde). Především však představuje příklad hodný následování v mnoha případech napříč Itálií a možná nejen tam.

BDR Bureau

EU Mies Award

 

Autor: Jan Gerych

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies