Dům pro majitele record labelu a spisovatelku musel splnit nároky i jejich šesti dětí

Květen 23, 2022 | autor: Jan Gerych | Foto: Kevin Scott

Nazvučit celý dům a zachovat v něm klidná zákoutí k psaní, umístit rozsáhlou sbírku desek a knihovnu a uspokojit odlišné požadavky šesti dětí dokázali v projektu Sound House američtí architekti GO’C.



SEATTLE, USA – Sound House na výběžku poloostrova s výhledem na centrum Seattlu a Pugetův záliv je výsledkem takřka nesplnitelného zadání. Dvojice se zásadně odlišnými požadavky na zvukové podmínky v něm poprvé sestěhovala své děti a vytvořila domov pro novou osmičlenou rodinu. 

Z ulice dům vypadá jako střízlivá dvoupodlažní budova, takže příliš nevyčnívá z převažující místní výstavby. Z druhé strany však těží z prudce svažujícího se terénu a kaskáduje suterénem, terasou s venkovním bazénem a zahradou. Další zahradu na pěstování zeleniny a bylin mají majitelé na střeše. Výjimečná lokace pak ve spojení s architektonickým návrhem vyústila v téměř 360° široký výhled do krajiny. 

  

Přízemí budí dojem solidní základny pohledovým betonem, horní patro je kryté hustě kladenými vertikálními dřevěnými lištami, které místně odhalují vnitřní zákoutí. Zadní strana se více otevírá prosklenými zdmi, propojuje interiér se zahradou a umocňuje výhledy. Při vstupu do velké haly se příchozímu otevře průhled skrz dům a první náznaky dechberoucích vyhlídek.

Jádro domu tvoří obývák s krbem a výškou přes dvě podlaží. Přiléhá k němu kuchyň s jídelnou, dále v přízemí najdeme garáž, spíž, venkovní kuchyň s terasou, tělocvičnu a knihovnu. Horní patro ukrývá privátní zónu na dvou křídlech spojených mostem. Primární křídlo slouží s veškerým luxusem rodičům, nechybí pracovna a sauna. Protější křídlo disponuje šesti dětskými pokoji se sdílenou centrální hernou a dvěma koupelnami. V suterénu jsou kapacity technického rázu, domácí kino a vinný sklep.

 

Střecha slouží jako další místo setkávání rodiny a kromě zahrady je na ní umístěno také 18 solárních panelů. Budova je poctivě izolovaná a vyhřívá ji podlahové topení. Návrh je dotažený od urbanismu a zasazení do krajiny až do nejmenšího detailu kovového zábradlí, které řemeslníci upravovali ještě na místě, aby přesně sedělo specifickým podmínkám. 

GO'C

Autor: Jan Gerych

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies