Školka s umírněnou barevností a výhledem na kanál poskytuje svobodu k rozvoji

Listopad 23, 2021 | autor: Jan Gerych | Foto: Adolf Bereuter

Mateřská škola Engelbach dýchá domáckou a uvolněnou atmosférou, dokonale vytěžuje potenciál místa a přitom naplňuje požadavky moderní pedagogiky.

 

LUSTENAU, RAKOUSKO Nevelké městečko u hranic se Švýcarskem na dohled od Bodensee má architektonicky oceněnou školku od rakouských Innauer Matt Architekten. Stavba těží z umístění v klidné zóně v zeleni, kde tvoří veřejně přístupné odpočinkové místo s výhledem na kanál Grindel.

Novostavba je navržena jako kompaktní dvoupodlažní budova. Třídy jsou umístěny vedle sebe v prvním patře, každá však funguje jako samostatná jednotka s vlastním přístupovým schodištěm. Ráno ani odpoledne tu díky tomu nedochází k zácpám. 

Výhledy jsou důsledně orientovány na jihovýchod, takže je v hlavních provozních dopoledních hodinách uvnitř dostatek slunce. Funkčnost tříd rozšiřují herní terasy chráněné před povětrnostními vlivy. 

Venek tu pochopitelně hraje zásadní roli. Dětské hřiště je orientované pryč od ulice a spolu s veřejnou zelení vytváří příležitosti pro dobrodružství v krajině na dohled od kanálu vedoucího až do Bodensee. 

Exteriér stejně jako interiér charakterizuje jemný architektonický jazyk, přírodní dřevo z místních zdrojů a okna v kovových rámech. Uvnitř dominuje pečlivě koordinovaná barevnost, která svou umírněností nechává dostatek svobody pro rozvoj dětských osobností. 

Stavba je kombinací betonu a dřeva, což dobře odpovídá dnešním energetickým a ekologickým nárokům. Dělící příčky a stropní prvky jsou z prefabrikovaných dřevěných panelů a kromě místních, udržitelných materiálů podtrhuje environmentální uvědomělost budovy i napojení na energií z obnovitelných zdrojů.

 

Innauer Matt Architekten

Kindergarten Engelbach

Autor: Jan Gerych