Školka s jeslemi se obešla bez hýření barev, zato má kukátko na rodiče

Srpen 31, 2021 | autor: Jan Gerych | Foto: Dirk Altenkirch

Architekti navrhli budovu krytou ze tří stran cihlovými zdmi a tu čtvrtou s krytým loubím otevřeli do zahrady. Exteriér působí stejně jako interiér střídmě, čistě a neútočí na uživatele barevnou či tvarovou divočinou. 

 

BADEN BADEN, NĚMECKO – Centrum denní péče pro děti předškolního věku leží ve vilové čtvrti na pomezí rýnské pláně a podhůří Schwarzwaldu. Budova z tradičních materiálů cihel, dřeva, oceli a skla chrání svůj obsah ze tří stran, čtvrtou se otevírá do zahrady. Interiér zůstal v neutrální bílé, šedé a barvě dřeva s výjimkou modré koupelny.

Přízemí je určeno pro jesle se třemi skupinami dětí, které využívají společenský a klidový prostor a umývárnu. První patro je pro děti předškolního věku promíchané ve dvou skupinách. Všechny pobytové místnosti jsou orientované do zahrady k dopolednímu slunci. Chodba v prvním patře je zakončena vyhlídkou na přístup k budově, odkud mohou děti odpoledne číhat na rodiče. Architekti Schweikert Schilling jej nazvali „kukátko na rodiče”.   

Obvodové zdi, které cloní školku od ulice a zástavby, jsou z cihel. Otevřená zahradní strana poskytuje krytý venkovní pobyt díky arkádové konstrukci ze štíhlých ocelových podpěr. Uvnitř budovy se motiv sloupořadí, čí roštu opakuje ve formě prosklené stěny struktorované dřevěnými sloupky po celé výšce patra.  

Schweikert Schilling Architektur und Gestaltung

Autor: Jan Gerych