Skleněný dům inspiroval život na stromech

Architektonické studio Sou Fujimoto Architects se proslavilo svými revolučními návrhy i realizacemi, jednou z nejpozoruhodnějších je skleněný House NA. Každý pokoj v něm má vlastní patro. Dům vznikl pro mladý pár v poklidné příměstské části Tokya n
Skleněný dům inspiroval život na stromech

Architektonické studio Sou Fujimoto Architects se proslavilo svými revolučními návrhy i realizacemi, jednou z nejpozoruhodnějších je skleněný House NA. Každý pokoj v něm má vlastní patro.

Dům vznikl pro mladý pár v poklidné příměstské části Tokya na pozemku s 53 metry čtverečními. Transparentní budova je pochopitelně v silném kontrastu s typickými betonovým bloky řadové zástavby.

Myšlenkovou asociací konceptu byl život na stromě. Prostorný interiér (84.91m2) je rozvrstven do různých výšek, které naplňují představu klientů žít ve svém domě coby „nomádi“.

image

Koncept popsaný jako „jednota odloučení i soudržnosti“ pojímá dům jako jeden pokoj a zároveň soubor pokojů. Volně pojatý program a pokoje na různých úrovních vytváří východisko pro škálu činností a funkcí. Dům dvěma lidem nabízí prostor pro intimitu, ale zároveň je vstřícný vůči hostům, kterým nabízí dost prostoru.

image

„Fascinujícím na konceptu stromu je to, že jednotlivé místnosti nejsou hermeticky uzavřeny, ale jsou spojeny jedna s druhou ve své unikátní relativitě. Je úžasné slyšet něčí hlas, jak přeskakuje z jedné větve na druhou a vnímat, jak diskuze probíhá mezi lidmi na jednotlivých větvích stromu,“ uvedl autor Sou Fujimoto.

image

Jednotlivá podlaží s rozlohou od dvou do osmi metrů čtverečních jsou propojena nejrůznějšími schody, žebříky a pohyblivými stupínky. Krátké rozpětí prostoru umožňuje využití tenkého bílého ocelového rámu doplněného bíle tónovanou břízovou podlahou.

Kde jsou skryty technologie?

Časté otázky vzbuzuje to, kde je ukryto technologické zázemí. Některá podlaží jsou vybavena podlahovým topením, které pomáhá s temperováním prostoru přes zimu, zatímco strategicky umístěné větrání maximalizuje proudění vzduchu a zajišťují ventilaci a chlazení přes léto. Vytápění, ventilace a chlazení jsou spolu s bočními výztuhami a úložným prostorem ukryty v tlusté severní zdi v zadní části domu. Další výztuhu poskytuje knihovna přes celou stěnu a odlehčené betonové panely integrované do bokorysu. Dům obsahuje také záclony, které zajišťují soukromí.

image

House NA
Místo: Tokyo
Projektovní: únor 2007 až prosinec 2009
Výstavba: 2010 až duben 2011
Architektonické studio: Sou Fujimoto Architects
Structura: ocel
Pozemek: 53.77 m2
Zastavěná plocha: 32.23m2 (59.94%)
Podlahová plocha: 84.91m2 (137.15%)
Web: sou-fujimoto.net

Foto Iwan Baan

Další články

Načítáme další články…

Generální partner

Hlavní partner

Mediální partner

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies