Rodinné stříbro; byt v prvorepublikovém činžáku empaticky zrekonstruovalo designérské duo JanskyDundera

Syté barvy, vzdušné prostory s řadou atypických řešení, autorský nábytek MCDJ a dětské pokoje se skříní do Narnie. Mladá čtyřčlenná rodina se nechala přesvědčit k bourání, čištění a změně dispozic.
Rodinné stříbro; byt v prvorepublikovém činžáku empaticky zrekonstruovalo designérské duo JanskyDundera

KLATOVY  Ke kompletní rekonstrukci prostorného bytu v západočeských Klatovech autoři přistoupili s péčí hodnou zacházení s rodinným stříbrem – nachází se totiž v bytovém domě ze 30. let, který nechal postavit pradědeček jednoho z autorů návrhu Zeno Fifka. Dům navíc zůstal ve vlastnictví rodiny dodnes a rovněž rekonstrukce probíhala pro blízké příbuzné, mladou čtyřčlennou rodinu.

Díky vzájemné důvěře a pochopení mezi autory návrhu a klienty mohlo vzniknout nevšední rodinné bydlení s řadou atypických prvků. Hlavním záměrem návrhu bylo vdechnout bytu prostorovou velkorysost a dále podpořit prvorepublikový ráz nárožního bytového domu, ve kterém zabírá celé třetí patro.

„Přesvědčili jsme investory, že by bylo vhodné využít příležitosti rekonstrukce pro velkorysou změnu – neměnit pouze povrchy, ale také bourat, čistit a měnit dispozici pro život nové rodiny a její potřeby. Současně jsme navrhovali restaurovat maximum možných původních prvků, nové materiály volit kvalitní, které nebude třeba měnit,“ popisuje průběh projektu Matěj Janský.

Návrh rekonstrukce jednoznačně upřednostňuje kvalitu nad kvantitou. Pro dosažení prostorové vzdušnosti došlo ke scelení dříve oddělených menší místnosti do větších otevřených prostorů – došlo přitom k maximalizaci těch společných, kde tráví většinu času rodina pospolu. Dětské pokoje jsou pojaty naopak jako malé účelné cely, do kterých se vstupuje přes velkou modrou úložnou skříň inspirovanou skříní do Narnie. Na historii bytu upomíná řada původních prvků, jako jsou kliky, parkety, posuvné dveře nebo přiznaná původní výmalba v ložnici rodičů. K ložnici přináleží vlastní koupelna a je z ní přístupná také pracovna s malým balkonem.

„Modrá skříň a hlavně vstup do jejích útrob má vyvést člověka z reality do jiného světa, magického prostoru, být filtrem mezi bytem a dětskými pokoji. Má zprostředkovat zážitek a umocnit fantazii. Celý byt pak umožňuje zažívat různé světelné situace, díky skutečnosti že má světlo přístup do bytu ze všech světových stran a různými způsoby – zakulaceným pásovým oknem do ulice, oknem zalomeným přes roh vnitrobloku, obyčejným plochým oknem i zprostředkovaně přes sérii několika oken – to jsou danosti, rohového domu a architektury ze 30. let, tento fakt jsme se snažili pouze posílit a doslova nezazdít,“ zdůrazňují autoři.

Každému detailu byla věnována individuální péče. Fakt, že spoluautoři návrhu Matěj Janský a Cyril Dunděra vedou oceňované designérské studio JanskyDundera, se pak projevil na precizním výběru interiérového vybavení i materiálů. Byt rozjasňují syté barvy a je vybaven také autorským nábytkem z produkce jejich značky MCDJ.

„Kvalitní individuální prvky obstojí i samotné a dohromady vytvářejí pestrý celek, který dokáže absorbovat další nánosy, není definitivní a ukončený bez možnosti dalšího vývoje. Nesnažíme se o stoprocentní sladění všeho se vším, věříme totiž, že právě tak vzniká vstřícný a uvolněný prostor, kde se různí lidé mohou cítit dobře a nikoliv nepatřičně,“ říkají autoři.

JanskyDundera

Další články

Načítáme další články…

Generální partner

Hlavní partner

Mediální partner

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies