Rekonstrukce olympijského velodromu s tisíci rostlin a zvířat odhalila krásu původní střechy

Září 29, 2021 | autor: Jan Gerych | Foto: Marc Cramer

Velodrom z Olympijských her v Montrealu v roce 1976 našel nové využití jako živé muzeum amerických biomů. Po necelých třiceti letech prošla redesignem muzejní architektura a rekonstrukce navrátila budově původní prosklenou střechu.  

 

MONTREAL – Druhý život olympijských staveb je velké téma a zatímco třeba v Mnichově musel velodrom z her v roce 1972 uvolnit místo novostavbě, montrealský velodrom svůj nový účel našel. Od roku 1992 zde sídlí Biodome, muzejní expozice amerických ekosystémů s živou flórou a faunou. Člověk tu objeví přírodu od tropického pralesa, až po subpolární oblasti, vše pod jednou střechou. Krása její konstrukce však byla návštěvníkům dlouho skryta. 

Foto Marc Cramer
Foto James Brittain
Foto Marc Cramer

 

Autorem velodromu je francouzský architekt Roger Taillibert, jenž jej korunoval obří střechou s prosklenými světlíky ve třech řadách. Využití budovy po Olympiádě pro krytou zoo se zdá být jasnou volbou, protože zoomorfní střecha silně připomíná organizmus příbuzný snad trilobitům. Aktuální úpravou bylo pověřeno místní studio KANVA, které si dalo za cíl Taillibertovu původní architekturu rehabilitovat. 

Foto James Brittain
Foto James Brittain
Foto James Brittain

 

Zmizely falešné stropy a četné vestavby spolkly zakřivené bílé membránové stěny. Membrány jsou na konstrukcích z oceli a hliníku upevněny nahoře a dole upínacími profily. Výsledné stěny dosahují výšky čtyřpatrového domu a uprostřed vytváří náměstíčko, odkud lze úzkými průchody mezi stěnami vstupit do všech pěti klimatických zón. Zároveň odtud vynikne konstrukce průhledné střechy. Bližší pohled pak nabízí nové mezipatro, odkud můžete taky nakouknout do všech biomů naráz, nebo zkontrolovat klimatizační jednotky, které ochlazují subpolární expozici na teploty vhodné pro tučňáky.

Foto James Brittain
Foto James Brittain
Foto James Brittain

 

Architekti KANVA jsou přesvědčeni, že obytné prostory by měly zaujmout všech pět smyslů a že by tisíce přítomných zvířat a rostlin měly být také cítit a slyšet. Proto patřičně vstupy do expozic upravili. Specialita je ledový tunel, v němž se návštěvníci aklimatizují před vstupem do subpolární části. 

Foto James Brittain
Foto James Brittain
Foto James Brittain

 

KANVA

Biodome

Zdroj KANVA
Zdroj KANVA
Zdroj KANVA
Zdroj KANVA

Autor: Jan Gerych