Průmyslový Beloit ve Wisconsinu se ukázkově vypořádal s brownfieldem

Červenec 22, 2021 | autor: Martin Hlavica | Foto: Tom Harris

Kvalitní proměna brownfieldu, neboli území s pozůstatky průmyslových aktivit v živé čtvrti, trápí mnoho měst. Často stačí jen oblast nakopnout. Jedna taková proměna začala ve Wisconsinu, kde místo chátrající elektrárny vyrostl víceúčelový moderní areál plně respektující svou historii.  

 

USA – Beloit najdeme jihozápadně od Milwaukee ve Wisconsinu. Ve městě je cítit historie spojená s průmyslem, a to zejména na březích tamní Rock River. Právě tady se nachází víceúčelový komplex Beloit College Powerhouse, který vznikl na místě původní elektrárny. Areál se rozkládá na 11 000 metrech čtverečních a za jeho návrhem stojí Studio Gang z Chicaga.

Svůj domov v prostorách bývalého brownfieldu našla studentská unie školy svobodných umění. Krom řady neformálních prostor určených pro setkávání nebo studium je areál vybaven i atletickým centrem, relaxační zónou, kavárnou, klubovnami, nebo konferenčním sálem s kapacitou 164 míst v hledišti.

Studiu Gang se podařilo oživit nový organismus na industriálním půdorysu areálu, jehož historie sahá až do roku 1913. Důkazem je například plavecký bazén, který vznikl v jižní průmyslové části, nebo vyvýšená běžecká dráha propojující všechny tři části komplexu.

K regulaci teploty komplexu byl vyvinut systém, který využívá energii ze zmíněné přilehlé Rock River. Architekti připomínají, že voda je na rozdíl od vzduchu mnohem hustší, takže k tomuto účelu i daleko vhodnější. Panely integrované do povrchu budovy jsou tak schopny zajistit pomocí říční vody většinu vytápění i chlazení.

Zredukovaná paleta použitých materiálů dává celé stavbě jednotnou identitu. Mezi dominantní prvky patří průsvitná struktura, která přináší jemnost a čistotu, ale zároveň kopíruje přímočarost svých předchůdců. Při zapnutých světlech ve večerních hodinách pak tato část mnohým připomíná lucernu. Výsledkem je půvabný komplex, který se na nábřeží cítí jako doma.

 

Beloit College Powerhouse, 2020

Autor: Studio Gang

Foto: © Tom Harris