OFFICE
Green

Přepínejte mezi tématy z kanceláře nebo pro zelená řešení.

Rodinný dům v Řevnicích otevírá náruč do zahrady

Přízemní jednopodlažní objekt obdélníkového půdorysu má střechou ve tvaru přímkové plochy. Křivka střechy je tvarována užitností vnitřních prostor. V návrhu architekti kladli důraz na prostorové tvarování a funkční dělení vnitřních prostor. Vytvořili tak jasnou vnitřní hierarchii, která usnadňuje užívání objektu. Společné obytné prostory mají díky vyšší světlé výšce reprezentativní charakter. V dětských pokojích se světlá výška naopak zmenšuje, prostor je tak intimnější. Světlá výška ve všech místností roste směrem do zahrady. Místnosti se otevírají směrem ke slunci a zeleni. Trychtýřový tvar jižní fasády se snaží všechny tyto atributy zahrady maximálně vstřebávat. Fasáda objektu je z modřínových prken a vodovzdorné překližky. Povrch sendvičových stěn tohoto vstupu je z titano-zinkové plechové krytiny. Vstupní halu objektu tvoří oddělená hmota trojbokého hranolu. Objekt je provozně rozdělen na vstupní a obytnou část. První část je umístěna na severní fasádě. Jedná se o místnosti přiléhající k severní fasádě - zádveří, hala, WC, komora, sušárna a technická místnost. Tyto místnosti tvoří zároveň hlukovou bariéru, která částečně odstiňuje i hluk z přilehlé ulice a železnice a zvyšuje tak komfort bydlení. Druhá část domu, hlavní obytná místnost s kuchyní, je umístěna v jihozápadní části objektu. Na jižní straně domu jsou umístěny další dvě ložnice a hlavní koupelna s WC. Ze všech obytných místností, i koupelny, lze vstoupit na venkovní terasu. Propojení zahrady a domu je pak leitmotivem celého domu.

Rodinný dům Řevnice
Realizace: 2009
Lokalita: Řevnice
Autoři: MgA. Adam Jirkal & MgA. Jerry Koza
Autorizovaný inženýr: Ing. Tomáš Kalhous
Spolupráce: Dušan Sinetar & Koen Huyghe

Zdroj: ATELIER SAD
Foto: Tomáš Souček

2

3

4

5

6

7

8

9

Autor: red