Priority obyvatel se změnily. Nákupní dům ustoupil zelené laguně

Projekt Tainan Spring od nizozemských architektů MVRDV se zaměřuje na revitalizaci veřejného prostoru ve městě Tainan na Tchaj-wanu. Obchodní komplex v centru ztratil své využití, a tak se místní zastupitelé rozhodli pro razantní krok. Místo obchodního domu vyrostla zelená laguna, prostor pro odpočinek.

Nákupní centrum China-Town Mall bylo postaveno v srdci starého přístavu u Tainanského průplavu v roce 1983. Existence rozlehlé stavby, která už nesloužila svému účelu, přestala dávat v centru města smysl, a tak se přistoupilo k její obměně. Tainan Spring mimo jiné ukazuje, jaká jsou možná řešení budoucnosti nevyužitých nákupních center, zvláště v období neustálého rozkvětu online nakupování.

Původní China-Town Mall byl odstraněn a pečlivě zrecyklován. Podzemní parkovací prostory nákupního centra se proměnily v potopené veřejné náměstí, kterému dominují městský bazén a zelenající se rostliny. Bazén naplno slouží veřejnosti v průběhu všech ročních období. Jeho hladina stoupá a klesá v reakci na déšť nebo sucho. V horkém počasí zase rozprašovače mlhy a  klimatizace snižují teplotu celého prostoru.

Respekt k historii  

Část struktury poschodí obsahuje prosklenou podlahu, aby návštěvníci mohli objevit původní základy místa a připomenout si bývalé nákupní středisko jako důležitou součást minulosti Tainanu. Jde v podstatě o nový přístup k ochraně dědictví, ve kterém se k transformaci prostředí přistupuje citlivě a některé původní prvky prosakují do nového tvaru. V tomto případě zůstaly zachovány i části základů obchodního domu vyčnívající z laguny jako moderní římské Forum Romanum.

Klíčovou součástí strategie MVRDV pro Tainan Spring bylo přivést zeleň do města. Výstavba už je dokončena, ale kompletní vize architektů se naplní za dva až tři roky, kdy se počítá s proměnou nově vysazených rostlin v bujnou zahradu.

 

V Tainan Spring se lidé mohou vykoupat v zarostlých zbytcích nákupního centra. Děti budou brzy plavat v troskách minulosti. říká Winy Maas, zakládající partner MVRDV.
 

Studio MVRDV založili v roce 1993 Winy Maas, Jacob van Rijs a Nathalie de Vries. Společnost se sídlem v nizozemském Rotterdamu se zabývá řešením architektonických a urbanistických otázek ve všech regionech světa. Mezi dalšími dokončenými projekty mvrdv najdeme například Kulturní centrum Matsudai v Japonsku nebo ikonické bydlení Mirador a Celosia v Madridu. V současnosti studio pracuje na projektech výškových budov v New Yourku nebo na plánech francozkých měst Bordeaux na Caen. 

 

Přečtěte si i o projektech Markthal v Rotterdamu nebo knihovně v Tchien-ťin, které pocházají od stejných autorů.