Přestavba stáje a slepičárny na obytný dům umožnila majitelům uniknout z města

Listopad 02, 2021 | autor: Jan Gerych | Foto: Del Rio Bani

Hospodářská budova z 16. století byla zrekonstruována a přestavěna dle kritérií neuroarchitektury na zelenou budovu pro mladou rodinu.

 

SANTA EULALIA DE RONSANA, ŠPANĚLSKO – Mladá rodina nechala upravit k bydlení nevyužívanou budovu na farmě rodičů, aby se o ně na stáří mohli starat a taky se na venkově odreagovat od života ve městě. Úkol zadali barcelonským architektům NeuronaLab. 

Studio NeuronaLab jsou architekti, designéři a interiéroví designéři, kteří v práci zohledňují obory jako psychologie, geobiologie nebo management nemovitostí. Snaží se o vyvážený vztah mezi přírodou a výstavbou, používají materiály s nízkým dopadem na životní prostředí a nejraději navrhují zelené stavby. Zabývají se neuroarchitekturou, jež sleduje vliv prostředí na chemii mozku a usilují o stavby, které zlepšují duševní a emocionální pohodu, podporují vnímání a pozitivní pocity. 

V případě farmy Can Barnils se architekti nejdřív pustili do obnovy obálky domu. Staleté zdi pečlivě opravili a zaizolovali je vstřihovaným korkem. Zásadní změny proběhly v interiéru, který byl původně rozdělen na mnoho malých částí. Architekti vnitřek propojili a zajistili plynulý průchod prostorem. S ohledem na denní svit a přirozenou ventilaci prolomili okna na správných místech a na severní straně spojili dům s venkem pomocí kryté terasy. 

Původní podlahy, trámy a ostatní dřevěné prvky zůstaly zachovány a doplnily je nové podlahy z terakoty a betonu, přírodní kámen a opět dřevo. Použité materiály pochází z blízkého okolí, nebo se využil odpad z vybouraných částí. Materiály a barevná paleta mají u obyvatel usnadňovat propojení s přírodou a odbourávat stres z městského života. Dům má v prvním patře dvě ložnice, ale je dimenzován na pobyt až 12 lidí. Když tedy nejsou majitelé zrovna doma, pronajímají venkovské sídlo zájemcům.    

NeuronaLab

Autor: Jan Gerych