Přestavba brutalistních kanceláří na hotel získala RIBA National Award

Prosinec 29, 2021 | autor: Martin Hlavica | Foto: David Cleveland pro Orms Designers and Architects Ltd.

Díky rekonstrukci a citlivé dostavbě získala administrativní budova v centru Londýna novou funkci. Z kanceláří se proměnila v hotel se střešní přístavbou, která respektuje hodnoty původní architektury.

 

LONDÝN Nový hotel The Standard s 266 pokoji najdeme v bývalé Camden Town Hall Annexe. Brutalistická kancelářská budova otevřela naproti nádraží St Pancras v King's Cross v roce 1974. Před pár lety se městská rada rozhodla vytěžit z růstu nemovitostí v oblasti a budovu prodala americkému hoteliérovi. Veřejnou soutěž na hotel vyhrála místní architektonická kancelář Orms. Oproti jiným návrhům nechtěli bourat, ale rekonstruovat a dostavovat. Zachovali výrazný charakter budovy tvořený vnějším pláštěm a přidali nástavbu, která jej citlivě korunuje. 

Architekti zahájili přestavbu z kanceláří na butikový hotel vyčištěním a obnovou betonové obálky. Původní tónovaná okna zasazená v robustních rámech nahradilo čiré sklo a na rozích se nainstalovaly zaoblené tabule s vysoce kvalitní akustickou úpravou, aby potlačily hluk z okolních rušných komunikací.

Prefabrikované betonové panely na fasádě mají nosnou funkci, což významně přispělo k rozhodnutí je zachovat. Nejvýraznějším prvkem se tak stala nástavba tří nových pater. Architekti Orms navázali spolupráci se stavebními inženýry Heyne Tillett Steel, kteří dostali za úkol navrhnout novou podpůrnou konstrukci tak, aby ji udržela. Přišli s ocelovými sloupy, kterými propíchli patra domu skrznaskrz. Na ně pak sedla nástavba ze dřeva a skla, jež respektuje původní geometrii. Opláštění nerezí s povrchovou úpravou reaguje na proměny denního světla a ještě zvýrazňuje výsledný dojem. 

Mezi zajímavosti patří venkovní červený výtah pro veřejnost, který jezdí přímo do restaurace v desátem patře. Spolu se změnou funkce budovy došlo také k obnovení parčíku na jižní straně, jenž byl uzavřen kvůli nespolečenským jevům. V současnosti naopak napojuje hotel na ulici a je branou do jeho baru a restaurace. 

Porota Royal Institute of British Architects ocenila projekt za jeho udržitelnost jak ekonomickou, tak kulturní. Záchrana charakteristické architektury zachování betonové obálky, jež tvořila 94% původní struktury domu, přinesla o 60% nižší emise uhlíku, než stanovují cíle RIBA Climate Challenge pro rok 2030. Tím však ekologický rozměr projektu nekončí. V hotelu se recykluje šedá voda, teplo se rekuperuje z odpadů a provoz je nastaven s důrazem na energetickou úspornost. 

Spokojení byli i britští památkáři. Uvítali, nejenže v místě zůstala památka na zásadní Londýnský architektonický styl, uznali dokonce, že nástavba pomohla udržet budovu při životě. A hlavně unesli odvážný architektonický návrh, který přinesl nový celkový výraz potřebný k využití pro hotel.

Orms Designers and Architects Ltd

RIBA

 

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies