Novinka ze série energeticky pozitivních budov od Snøhetta se jmenuje Powerhouse Telemark

Studio Snøhetta dokončilo další stavbu ze série Powerhouse. Tentokrát jde o kancelářskou budovu s vizionářským záměrem. 

Powerhouse představuje spolupráci společností Entra, Skanska, Snøhetta, ZERO a Asplan Viak. Široká spolupráce napříč obory má na svět přivádět energeticky pozitivní budovy. Jinými slovy budovy vyrábějící po dobu své životnosti více čisté a obnovitelné energie, než kolik spolkne jejich příprava, stavba, provoz a budoucí demolice.

Slavné norské studio Snøhetta vyzývá k odpovědnosti jednotlivců i společností. Klade velký důraz na udržitelnost nejen svých projektů, ale snaží se vytvářet diskuzi na téma aktuálních hrozeb, kterým čelí světová populace - její nárust, klimatické změny, ale i pandemie COVID-19.

Prvním projektem realizovaným pod hlavičkou Powerhouse byl Powerhouse Kjørbo. V roce 2014 se jednalo o první energeticky pozitivní budovu v Norsku a nejspíše i na světě. Následovaly stavby Powerhouse Brattørkaia, Harvard HouseZero, ZEB Pilot House a střední škola Powerhouse Drøbak Montessori.

Powerhouse Drøbak Montessori Secondary School


Zatím poslední realizace je budova s názvem Powerhouse Telemark. Díky své ideologii, techonolgiím a schopnostem autorů garantuje Telemark až o 70% nižší roční spotřebu energie než srovnatelné novostavby.

I přes svůj obrovský apel na detail nabízí uživatelům značnou flexibilitu, velikost kanceláří lze upravovat na míru dle aktuálních potřeb. Stejně jako další budovy projektu Powerhouse se i Telemark snaží stát výchozím modelem pro budoucnost udržitelné architektury a zároveň nabízí odpověď, jak by mohly vypadat kanceláře po éře onemocnění COVID-19.

Budova funguje stejně jako pasivní dům, samozřejmostí je maximální míra izolace včetně oken. Její zkosený a mírně kuželovitý tvar má výrazný 45° řez na východní straně fasády, díky čemuž stavba vyčnívá z okolního průmyslového areálu Herøya.

Sklon střechy klesá pod úhlem 24° tak, aby na ní vzniklo co nejvíce prostoru pro akumulaci solární energie. Betonové desky dokáží navíc pohltit teplo během dne a večer jej zase pomalu vypouštějí. 

V Powerhouse Telemark najdeme coworkingové prostory, barovou recepci, restauraci, jednací místnosti, klasické kanceláře nebo střešní terasu s výhledem na fjord.

Interiérový design vychází z principů standardizace. Cílem je redukce zbytečného plýtvání energií při stěhování nových nájemníků. Jednotlivé prvky jako podlahy, prosklené stěny nebo kuchyňky dostaly v celé budove stejný design, barvu i materiál a pro snížení spotřeby umělého osvětlení na minimum, byl vybrán konzervativní, ale efektní systém osvětlení.

V celém objektu byly použity odolné materiály jako ekologický beton nebo místní dřevo. Budova získala certifikaci BREEAM Excellent, což je hodnocení přední světové metody udržitelnosti pro územní plánování, infrastrukturu a budovy.

Snøhetta však stále nemá dost a společná série Powerhouse rozhodně nekončí. O představení plánů prvního energeticky pozitivního hotelu na světě jsme už před časem psali zde.

 

  • Architect: Snøhetta
  • Rozloha: 8,403 m2
  • Realizace: 2020
  • Lokace: Porsgrunn, Telemark
  • Fotografie: www.snohetta.com