Postavili jsme si dům přesně podle potřeb, takže nás pandemie nepoznamenala, říká majitelka nízkoenergetického domu

Listopad 03, 2021 | autor: red | Foto: Jiří Hloušek

Šest let trvalo, než našla mladá rodina pozemek podle svých představ. Spolupráce s architektkou a volba firmy HELUZ jako dodavatele materiálu zajistily, že si na něm postavili domov, který by neměnili.

 

PROSTĚJOV  Myšlenka postavit si vlastní dům nás napadla v době, kdy jsme se rozhodli založit rodinu. Po narození dcery jsme se pustili do intenzivního hledání vhodného pozemku ve městě, kde žijeme, avšak netušili jsme, že k němu bude cesta tak zdlouhavá a strastiplná,” vzpomíná investorka. 

V našem městě je stavebních pozemků velmi málo, mnohé nejsou určeny k prodeji nebo nesplňovaly naše požadavky. A do okolních vesnic jsme se stěhovat nechtěli. Nakonec se nám podařilo získat náš pozemek po dlouhých šesti letech. Leží v okrajové, velmi klidné části města a rozlohou je pro nás naprosto ideální 1 000 m2, a veškerá občanská vybavenost je na dosah.”

Jak vznikl projekt domu?

S architektonickým řešením a realizací projektu jsme se na základě doporučení obrátili na paní architektku Blanku Zlamalovou ze Studia Zlamal, která po několika společných schůzkách začala našemu domu dávat konkrétnější podobu. Spolupráce s paní architektkou si velmi ceníme, protože její mnohaleté zkušenosti, rady a doporučení nám pomohly v mnoha zásadních věcech, ale i v maličkostech, které bychom sami nedomysleli a které v celkovém konceptu domu hrají důležitou roli (ať už se jedná o orientaci světových stran, hru světla uvnitř interiéru, důraz na soukromí a nebo funkční a praktickou stránku domu). 

Co pro vás bylo v návrhu nejdůležitější?

V návrhu jsme kladli důraz na světlo a vzdušnost. Prioritní pro nás byl hlavní společný prostor, kde trávíme po celý rok jako rodina nejvíce společného času. Přáli jsme si, aby byl vzdušný a po celý rok dostatečně prosvětlený (i během tmavých podzimních a zimních měsíců a naopak chráněný od ostrého poledního slunce v letním období). S tím souvisí i požadavek na velkou zastřešenou terasu, která na společný obývací prostor plynule navazuje. Dále jsme kladli důraz na adekvátní velikost všech ostatních místnosti, aby nebyly moc malé, ale ani zbytečně velké a aby se nám do projektu podařilo zakomponovat vše ostatní, co jsme požadovali (šatna, spíž, venkovní technická místnost s koupelnou, dvojgaráž s pracovním koutem a s výklenkem na kola a sportovní vybavení). Pro paní architektku to nebyl zcela lehký úkol, ale poradila si s ním naprosto skvěle.

Jaké máte v domě technologie a pro jaký stavební materiál jste se rozhodli? 

Při volbě stavebního materiálu manžel zjišťoval všechny dostupné možnosti a varianty a na základě referencí a odborných rad jsme se rozhodli pro cihly HELUZ FAMILY 44. Důležitou roli při rozhodování sehrál fakt, že tyto cihly mají výborné tepelněizolační parametry bez potřeby dodatečného venkovního zateplení (stačí pouze tepelněizolační omítka) a hlavně jsou určeny ke stavbě nízkoenergetických domů, kam se řadí i ten náš.

V domě využíváme také bezdrátově ovládanou venkovní stínící techniku, takže dalším faktorem, který nám pomohl při výběru stavebního materiálu, je ten, že firma HELUZ řeší kompletní hrubou stavbu - od různých typů cihel až po žaluziové překlady. Tím pádem jsme docílili kompletní, jednoduché a rychlé hrubé výstavby.

V současné chvíli ještě očekáváme montáž fotovoltaických panelů na střechu a poté bude dům z provozního hlediska kompletní. 

Co nedopadlo podle očekávání a co vás naopak příjemně překvapilo?

Tak jako většina lidí i my jsme si přáli se stěhovat do nového domu na Vánoce. To jsme ale bohužel díky zpožděným dodávkám interiérového vybavení nestihli a ke stěhování došlo až na jaře. Což v konečném důsledku také nebyl vůbec špatný termín :-)  Příjemně nás překvapilo, jak jsme si na  nový dům rychle zvykli a velmi rychle se v něm všichni zabydleli.

Jsme v něm velmi spokojeni a už bychom rozhodně neměnili. Postavili jsme si dům přesně podle našich požadavků a potřeb a hlavně v době covidu jsme se přesvědčili o tom, že naše rozhodnutí bylo správné. Během on-line výuky a home-office jsme si všichni v domě našli to svoje místečko a soukromí a během volna jsme naplno využívali zahradu, bazén a okolí domu, takže covidové období nás nijak nepoznamenalo :-)

Fotografie: jirihlousek.photo

Autor: red