Ortner&Ortner dostavěli nad MuseumsQuartier vyhlídkovou Vážku

Srpen 05, 2021 | autor: Jan Gerych | Foto: Ortner & Ortner

Vyhlídková terasa Vážka na střeše Leopold Muzea je první z řady rozšíření už teď největšího kulturního areálu v Evropě. 

 

VÍDEŇ – Architektonická kancelář Ortner&Ortner, jež stojí za návrhem celého MuseumsQuartieru, dostala příležitost doplnit jej o střešní terasu s pozoruhodným výhledem. Vážka je volně přístupná všem bez nutnosti kupovat vstupenku, stačí se vyvézt venkovním výtahem na Leopoldovo Muzeum. Architekti spolupracovali se dvěma umělkyněmi, které vtiskly vyhlídce nezaměnitelný výraz. 

Vážka je prvním rozšířením MuseumsQuartieru od jeho otevření v roce 2001, zpřístupnila se 1. září loňského roku. Laurids Ortner tvrdí, že až nyní je díky pohledu shora možné skutečně porozumět plánu vídeňské muzejní čtvrti, stejně jako jejího vyjímečného urbanistického kontextu. 

Skleněný pavilon na organicky oblém půdorysu doplňují intervence dvou předních rakouských umělkyň. Eva Schlegel obalila skleněnou fasádu Vážky plujícím závojem rastru stříbřitých teček. Brigitte Kowanz na terasu doplnila tři světelné kruhy, které zrcadlí půdorys pavilonu a dodávají místu zásadní nový vjem světla. 

Vážka slouží k pořádání uměleckých a kulturních projektů a je tam k dispozici kiosek U Vážky se zahrádkou, kde se mohou návštěvníci posilnit a osvěžit. Mají otevřeno denně kromě úterý od 10 do 22 hodin. Podle poroty soutěže BIGSEE je Vážka totální umělecké dílo, jemuž se podařilo vyhnout nadutosti, k níž mívají podobná zařízení na prominentních místech nezřídka sklony. I proto ji ocenila v kategorii BIGSEE Architecture Award 2021. 

Ortner&Ortner

MuseumsQuartier

Autor: Jan Gerych