Obytný komplex pro lidi, ptáky a netopýry odkazuje na cihlovou Amsterdamskou školu

Září 02, 2021 | autor: Jan Gerych | Foto: Luuk Kramer

Architekti navázali na genia loci čtvrti Spaarndammerbuurt a navrhli stylové bydlení, jež spojuje architekturu s uměním a přírodou. 

 

AMSTERDAM – Spolupráce dvou architektonických studií přinesla citlivou aktualizaci ve čtvrti z počátku minulého století ve stylu Amsterdamské školy. Ta se vyznačuje kreativním užitím cihel, organickými tvary a vysokou řemeslnou úrovní zpracování interiérů.   

Foto Tim Stet
Foto Tim Stet

 

Spaarndammerbuurt je původně dělnická čtvrť kousek západně od centra. Historicky je odděloval železniční tunel, takže si udržela svůj specifický vesnický charakter. Jedinečnou atmosféru dělá místní architektura, jež definovala význam pojmu Amsterdamská škola. Špičková ukázka je nárožní pošta v budově Het Schip od Michela de Klerka. Het Schip je dnes muzeem, ale částečně dále slouží jako sociální bydlení. 

Foto Max Hart Nibbrig
Foto Max Hart Nibbrig

 

V současnosti se čtvrť stává stále oblíbenější a hodně domů se opravuje. Nový komplex Spaarndammerhart navrhli Korth Tielens architectenMarcel Lok architect na místě bývalé školy. Skládá se ze dvou částí – na jedné straně je uliční blok s čtvercovým dvorem a další blok je hned přes ulici. Všechny jsou postaveny z cihel. Samostatný blok z červených, blok s dvorem je zvenčí žlutý a uvnitř zelený. Vstup zajišťuje dvojice klenutých vchodů, v jednom z nich se pak nachází i vjezd do podzemních garáží. 

Foto Max Hart Nibbrig
Foto Peter Cuypers

 

Samostatný uliční blok je navržen v dispozicích live-work, obyvatelé zde mohou zároveň provozovat své živnosti. Protější část sestává ze sociálního a nájemního bydlení, ve dvoře je bydlení v soukromém vlastnictví. Stavba souzní s adaptační klimatickou politikou města, má zelené střechy a minimalizuje dláždění, aby se podpořilo vsakování vody. 

Foto Max Hhart Nibbrig
Foto Luuk Kramer

 

Architekti spolupracovali s umělcem Martijnem Sandbergem, jenž se postaral o cihlové reliéfy v klenbách vchodů, na číslech domů a dlažbě. Zahradu ve dvoře navrhli DS Landschaparchitecten tak, aby poskytla potravu pro hmyz, potažmo očekávanou městskou zvířenu. Na budovách jsou totiž přichystaná hnízda pro zpěvné ptáky, rorýsy nebo netopýry. 

Foto Max Hhart Nibbrig
Foto Korth Tielens architecten

 

Korth Tielens architecten

Marcel Lok_architect

DS Landschaparchitecten

Martijn Sandberg

Autor: Jan Gerych