Obytný komplex od MVRDV chrání před přehříváním a prachem keramická fasáda

Srpen 16, 2022 | autor: Jan Gerych | Foto: Ossip van Duivenbode

Dům s vnitroblokem Ilot Queyries je urbanistický návrh jak pojmout moderní výstavbu v sousedství s historickým jádrem města zapsaným v UNESCO.  

 

BORDEAUX, FRANCIE – Město si vysloužilo zápis do UNESCO díky intimnímu, překvapivému a živému historickému jádru. Švýcarští architekti jeho odkaz rozšířili stavbou, jež má obyvatelům zajistit moderní, ekologické, zahuštěné, přitom prosvětlené a zároveň pohodlné bydlení. 

Ilot Queyries leží hned přes řeku naproti centra a je zkouškou s ohledem na plánovaný rozvoj sousední čtvrti Bastide-Niel, jejíž masterplan navrhli taky MVRDV. Řídí se tedy stejnými principy – budova zabírá pozemek až po okraje, takže tvoří  ulici důvěrného rozměru, střechy se důmyslně svažují v úhlech 14° až 45°, aby umožnily dostatečné větrání, denní světlo a oslunění vlastním obyvatelům i sousedům. 

MVRDV na projektu spolupracovali s místními architekty Flint a přišli s nepravidelně tvarovaným domem o délce téměř 200 m. Na ploše 5 200 m2 skýtá 308 pestře dimenzovaných bytů včetně 163 sociálních, parkování, komerční plochy, střešní restauraci s výhledem na řeku a centrum a množství zeleně ve společném dvoře. Parkování je elegantně vyřešené v přízemním podlaží, takže auta nekazí celkový dojem z architektury. 

Budova ze všech stran reaguje na své okolí. Na jihovýchodě je nízká v odpovědi na sousední výstavbu, směrem k řece naopak stoupá až do výšky devíti pater. Právě zde pak leží vyhlídková restaurace. Vnější fasáda je ze všech stran nižší než zevnitř a je pokrytá speciálními keramickými kachlemi v matné šedé barvě. Jejich různé povrchové textury tvoří zdání barevné různosti, hlavní benefit však spočívá v praktické stránce. V ysoká odrazivost brání vzniku tepelného ostrova a samočistící povrchová technologie odbourává prach a špínu. 

Vnitřní strana budovy je opatřena kontrastní štukovou omítkou v jasně rudé. Spolu s 83 olšemi a břízami tvoří vzrušující prostředí dvorního parku. Budova je v několika místech prolomena velkými portály, které propouští barevné záblesky vnitrobloku, takže přitahuje pozornost a budí zvědavost kolemjdoucích.    

„Pandemie kovidu všem ukázala, jak může být vzácný venkovní prostor u domu a já doufám, že Ilot Queyries dokazuje, že taková vybavenost jde i bez kompromisu,” říká zakladatel MVRDV Winy Maas. „Budova utváří důvěrné ulice příjemné velikosti bez ošklivě zaparkovaných aut díky dostatečnému parkovišti. Zároveň má každý byt balkon nebo lodžii a zelený park bude báječná komunitní zóna.”

 

MVRDV

Autor: Jan Gerych

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies