OBRAZEM: Tovární areál v rukou architektů. Výrobní hala v Hulíně se chlubí i zelenou střechou

Studio ellement architects zrealizovalo projekt výrobní a administrativní budovy pro rychle se rozvíjející rodinnou firmu. Objekt se zelenou střechou a transparentními prostory podporuje kontakt a komunikaci uvnitř firmy a vyhovuje přísným specifikům výroby.

 

PILANA Karbid s.r.o. je mladá rodinná česká firma zabývající se výrobou karbidových nástrojů. Díky rozvoji přestaly původní prostory dostačovat a vznikla potřeba vybudovat nový objekt. Ve dvou etapách tak vznikla nová hala a na ni navazující administrativní budova. Komunikace uvnitř budovy a snaha zachovat mezi lidmi přiměřenou vzdálenost a vizuální kontakt se stala hlavním tématem architektonického návrhu studia ellements architects.

Na parcele o rozměru 2450 vznikla nejdříve jednopodlažní hala, tu pak doplnila třípodlažní stavba s převislým horním patrem, které je možné v budoucnosti doplnit o další poschodí. Hala obdélníkového půdorysu splňuje přísné požadavky pro výrobu. Je zde dostatek denního světla, které proniká hlavními okny a světlíky záměrně orientovanými na severní stranu. Hala má pochozí zelenou střechu a je opláštěná sendvičovými panely, které přechází na administrativní část.

Výrobní a administrativní objekt
firmy Pilana Karbid v Hulíně

Třípodlažní budova administrativy je monolitickým betonovým skeletem, který je přiznaný v interiéru. Důležitým komunikačním prvkem uvnitř objektu je malé zastřešené atrium, jímž proniká světlo. Stěny halové i administrativní části jsou ve velké míře transparentní, jen výtahová šachta a vstup do domu je zvýrazněný modrou firemní barvou. Z jedné budovy je možné vidět do druhé, průhled na pracující firmu funguje také z exteriéru.

Ochozy v atriu fungují jako místo setkávání a zároveň cesta na zelenou střechu. Společně s novými objekty došlo i k úpravě přiléhajícího parkoviště. I zde je pracováno s podobnými křivkami jako na administrativní budově, zároveň jsou zde vysázeny stromy, které by měly doplňovat zeleň na střeše.

Za realizací stojí Architektonická kancelář ellement

Studio ellement architects

Architektonická kancelář ellement vznikla v roce 2002 a zaměřuje se na návrh a realizaci
urbanistických studií, veřejných prostor, komerčních objektů i rodinných domů. Kancelář se zabývá
také rekonstrukcemi, interiéry a produktovým designem. Jednou z nejoceňovanějších realizací je
revitalizace dolní části Gahurova prospektu, za které získali několik ocenění a nominací. Zakládající
tým kanceláře tvoří dvě architektky a designér – Jitka Ressová, Hana Maršíková a Jan Pavézka.
Vedle architektonické praxe jsou také členy spolku aArchitektura a věnují se popularizaci architektury
ve Zlíně.

  • Studio: ellement architects, s. r. o.
  • Autor: ing. arch. Hana Maršíková, ing. arch. Jitka Ressová Ph. D., MgA. Jan Pavézka
  • Web www.ellement.cz
  • Adresa projektu: Nádražní 804, 768 24 Hulín, Česká republika
  • Realizace 2018 - 2019
  • Rozloha zastavěná plocha 327 m 2 / užitná plocha 367 m 2
  • Fotografie: BoysPlayNice