Noví majitelé obnovili vinařskou tradici, zrenovovali starý mlýn a kolem něj vystavěli vinný sklep
SARZEAU, FRANCIE – Z otevřené výzvy regionální přírodní rezervace Golfe du Morbihan na obnovu vinařské produkce u poulhorského mlýna vyšla vítězně dvojice Guillaume Hagnier a Marie Devigne. Pro návrh nového vinařství si vybrali kancelář mladé bretaňské architektky Carmen Maurice. Té se podařilo spojit univerzální vinařské tvarosloví s architektonickým jazykem, jenž umocňuje místní esprit.
Nejprve se zrekonstruoval starý mlýn, aby se kolem něj následně ovinulo nové kompaktní vinařství. Fluidní půdorys optimalizuje proces výroby vína. Severní strana vyhlíží sklizeň, zatímco jižní vyprovází vývoz. Interně toto rozložení využívá gravitaci při lisování a zajišťuje výhodnou stabilní teplotu. Vinný sklep však neslouží jen k výrobě, taky se v něm koštuje. Architektonický návrh reflektuje rozdělení na soukromou a veřejnou zónu ve východo-západním uspořádání budovy. Produkce se soustředí do obezděného dvorku na východní straně, jenž nevtíravě zapadá do krajiny, na západě se zdi velkoryse otevírají do krajiny, takže si zde během ochutnávky mohou návštěvníci užívat výhledy na další okolní mlýny. Když je zírání do krajiny omrzí, mohou se oddat muzejní expozici, která přibližuje historii vinařství v regionu Sarzeau.
Specialita architektonického návrhu je vápenná omítka, již připravil řemeslník-památkář, která stavbu tajemně začleňuje do lokality. Má výraznou plasticitu, takže mění výraz v návaznosti na počasí a roční době, zdi s ní ožívají a srůstají se svým „terroir”. Jsou v ní přimíchány místní písky, které dále odkazují na dřívější přítomnost oceánu.
Značka Vignoble de Rhuys pěstuje odrůdy chardonnay, chenin a cabernet franc. První sklizeň přišla v roce 2022 a přinesla šest a půl tisíce lahví, jež dostalo označení Dantelezh, což v bretanštině znamená krajka, nebo architektonická ožehavost.