Sociální bydlení v největší španělské dřevostavbě aspiruje na evropskou cenu architektury

Březen 03, 2022 | autor: Jan Gerych | Foto: José Hevia

Pětipatrový činžák je ve finále EU Mies Award 2022 díky důmyslné organizaci prostoru a úsporné konstrukci. Byty v ní mají orientaci vždy na dvě světové strany, přirozené proudění vzduchu a obešly se bez chodeb. 

 

BARCELONA – 85 sociálních bytů se dvěma nebo třemi ložnicemi vzniklo v důvtipné stavbě ve čtvrti Cornellà de Llobregat. Použití prefabrikovaných dřevěných dílů zredukovalo uhlíkovou stopu stejně jako délku výstavby a důmyslně uspořádaný půdorys se obešel bez chodeb, takže obyvatelům získal prostor navíc. 

Barcelonští Peris+Toral.arquitectes navrhli budovu kolem ústředního dvora, kde se všichni obyvatelé potkávají. Přístup do pater zajišťují čtyři schodiště v rozích, která jsou dostupná právě z vnitřního dvora. Takové nastavení má zvýšit bezpečnost příchozích. Monitoring dvorku zajišťují rezidenti z teras, které zároveň zpřístupňují byty.   

Půdorys stojí na modulu o hraně 3,6 metrů, přičemž na patro se jich vejde 114. Byt tvoří pět nebo šest polí v závislosti na počtu ložnic. Uprostřed dispozice je vždy průchozí kuchyně, která supluje funkci chodby a zviditelňuje práci, která se v ní odehrává. Podle architektů má názornost nabourat genderové stereotypy o tom, kdo má v kuchyni pracovat. Směrem dovnitř budovy se soustředí užitkové místnosti, pobytové je obklopují, takže benefitují z přímého světla z teras. Každý byt je tak orientován na dvě protilehlé světové strany a využívá přirozeného proudění vzduchu. 

Hmota budovy stojí na ustoupeném přízemním betonovém podstavci. Přesahuje jej směrem ven, takže vytváří přístřešek, rozhraní mezi privátním a veřejným. V podstavci se nachází kapacita pro sdílená zařízení a obchody. Fasádu domu dokončuje svařované drátěné pletivo, které reguluje pohledy a nese rolety ke stínění. Pěkný detail vznikl odříznutím horní poloviny dílu pletiva a jeho ohnutím dolů. Otvor umožňuje nerušený výhled a ohyb slouží jako zábradlí.

Stavba je jednou z pěti finalistů hlavní kategorie aktuální EU Mies Award. Ostatní finalisty můžete vidět zde

Peris+Toral.arquitectes

Autor: Jan Gerych

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies