Návrh přestavby hasičské zbrojnice v Komíně počítá s průhlednými garážovými vraty, která ukážou historická vozidla

Únor 04, 2021 | autor: Jan Gerych | Foto: Atelier 99

Objekt z 90. let už nesplňuje provozní nároky a  jeho technický stav vykazuje závažné nedostatky. Místní sbor má navíc v majetku historickou techniku, která si zaslouží důstojnější ustájení.

 

Brno-Komín - Zbrojnice dobrovolných hasičů vznikla spolu s vozovnou trolejbusů v 90. letech. Obě leží v záplavové oblasti, což neumožňuje jejich zhodnocování, ale s ohledem na povahu objektu a jeho technicko-provozní stav, bylo možné prosadit výjimku. Návrh vytvořil brněnský Atelier 99, jenž se podepsal již pod rekonstrukcí vozovny.  

Rekonstrukce řeší tři problémy - navyšuje podlahovou plochu na normový standard, zajišťuje tzv. hygienickou smyčku (oddělení kontaminované hasičské výbavy od civilního oblečení) a doplňuje některé místnosti. Podmínkou bylo zachování půdorysu, a tak musí dojít k přístavbě patra a reorganizaci skladu vysokotlakých lahví, který má v přístavku stanice trolejbusová vozovna. 

Foto Facebook Hasiči Brno-Komín

Garáže zůstávají na svém místě, rozšíří se, aby pojaly i cennou historickou techniku. Architekti pro tuto část ustájení navrhují průhledná vrata, která by dala vzniknout jakémusi showroomu pro kolemjdoucí veřejnost. V garážích má být dále sklad pohonných hmot a přístup k požární věži na sušení hadic. Komunikace a šatny splňující nároky hygienické smyčky zaberou zbytek přízemí včetně přístavku, kde zůstává ještě hygienické zázemí se samostatným vchodem pro řidiče trolejbusů.    

Nástavba reaguje na odlišné výšky budovy, takže vznikne ve dvou úrovních. Hlavní část nad garážemi doplní zbrojnici o denní místnost/klubovnu, noční místnost, kancelář, sklad a technickou místnost. Zároveň ustoupená hmota nástavby umožní vznik terasy přístupné z klubovny. Sociální zařízení je navrženo do nižší části nad hlavním vchodem. 

Výstavba nové garážové části bude ekonomičtější než přestavba, protože stávající konstrukce byly špatně založeny. Nově se využije betonový prefabrikovaný systém, zbytek stavby budou tvořit tradiční zdící materiály. Objekt dostane zateplení dle současných požadavků. Interiér bude zařízen se zřetelem na funkčnost. Podlaha v celém prvním podlaží z epoxidové stěrky umožní jednoduchou údržbu, stejně jako keramické obklady v hygienických částech zbrojnice. Jako architektonický výrazový prvek bude nástavba se zázemím pro hasiče opláštěna vlnitým plechem. Přístřešek pro venkovní stání přívěsu s člunem zastřeší pororošt, který na terase přechází v zábradlí. Požární věž bude typový montovaný výrobek.        

Stavět by se mohlo začít v příštím roce, náklady včetně přeložení podzemního vedení vysokého napětí budou odhadem přes 23 milionů. Investor na poslední chvíli zmínil chybějící zázemí pro úklid městské části, takže se projekt ještě pravděpodobně změní. 

Atelier 99

 

Autor: Jan Gerych