OFFICE
Green

Přepínejte mezi tématy z kanceláře nebo pro zelená řešení.

Příklad citlivé rekonstrukce: víkendový dům Čeřeniště

2

3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6

7

8

9

Na Silvestra se většina z nás vydává na chalupy a chaty, užít si zimu a oslavit poslední dny roku 2014. Archspace navštívil malou obec Čeřeniště v severních Čechách, kde objevil citlivě zrekonstruované stavení, v jehož přízemí se kdysi nacházel koloniál a v patře bydlela rodina. Jeho věk prozrazuje číslo 1881, které najdeme ve štítu. K objektu patřily také hospodářské budovy, z nichž se do dnešní doby dochovala pouze stodola. Dnes slouží stavba především jako místo pro odpočinek celé rodiny a díky četným stavebním úpravám je možné obývat jej v létě i v zimě. Rozsáhlá rekonstrukce se konala v roce 2008 a přinesla sebou citlivý zásah v podobě přístavku od architekta Pavla Pláničky ze studia 3+1 architekti. Neutrální přístavek abstraktních forem splnil zadání objednavatele, které obsahovalo propojení obou podlaží domu, napojení na historické sklepy ve svahu při jeho severní fasádě a dovybavení koupelnou, wc a úložnými prostory. Výrazový jazyk novostavby vycházel z hospodářských stavení i místních materiálů a záměr respektovat původní objekt, se potvrdil jako správné řešení. Přes takzvanou “generační propast”, která by mohla přinášet řadu nedorozumění, vznikl mezi „dvěma objekty“ velmi funkční a vyrovnaný vztah, který potvrdilo také ocenění přístavek roku 2008.

Do nadcházejícího roku 2015 bychom vám popřáli, aby všechny vaše kroky a rozhodnutí provázela moudrost, vzájemná úcta a láska, tak jako v případě dostavby víkendového domu na Čeřeništi.

Víkendový dům Čeřeniště, dostavba

Architekt: Pavel Plánička, 3+1 architekti

Rok realizace: 2008

Informace a fotografie: www.31architekti.cz

Text: Jana Řeháková

Témata:

Autor: red