Moderní farmaření uprostřed města má konkrétní podobu. Seznamte se s Farmhouse

Březen 30, 2020 | autor: Martin Hlavica

Ambiciózní vize komunitního bydlení od rakouského architektonického studia Precht je pokusem znovu spojit lidi ve městě s procesem pěstování potravin. Koncept Farmhouse důmyslně kombinuje udržitelné technologie s dnešními vysokými nároky na kvalitu života. V případě mladého studia navíc rozhodně neplatí rčení „káže vodu a pije víno.

 

Farmhouse vychází z modulárního stavebního systému, který se prefabrikuje mimo budovu. Jednotlivé části lze kombinovat a upravovat tak velikosti stavby od rodinného domu až po vyšší struktury. Prefabrikace dílů stavebnice zkracuje dobu realizace a nezatěžuje tolik okolí stavby. Modulární systém je založený na čistotě tradičního designu sedlových střech, kde každou stěnu tvoří tři vrstvy. Vnitřní vrstvu s povrchovou úpravou vyplňuje elektřina a potrubí, střední vrstva obsahuje konstrukci a izolaci, vnější vrstva zase zahradní prvky a přívod vody.

Jednotilvé moduly jsou sestaveny z duplexních A-rámů, které poskytují otevřený prostor. V prvním patře návrh počítá s obývacím pokojem a kuchyní. Ve druhém patře se nachází ložnice a koupelny. Šikmé stěny na své vnější straně dávají prostor pro zahradnictví a vytváří nárazníkovou zónu ve tvaru písmene V mezi byty. To mimo jiné umožňuje přirozené větrání včetně průchodu denního světla do budovy.

Udržitelný styl života

„Naše motivace byla v případě projektu Farmhouse zcela osobní. Před 2 lety jsme přemístili kancelář z centra Pekingu do rakouských hor poblíž Salzburgu. Žijeme i pracujeme mimo město a snažíme se být co nejvíce soběstační. Většinu jídla pěstujeme sami a zbytek získáváme od sousedních farmářů.” říká Chris, spoluzakladatel studia Precht.

Ve Farmhouse na sebe jednotlivé cykly organicky navazují. Budova vytváří dostatečné množství tepla, které lze znovu použít pro růst plodin, jako jsou brambory, ořechy nebo fazole. Systém úpravy vody filtruje dešťovou a šedou vodu. Následně ji obohacuje o živiny a vrací zpět do skleníků. Potravinový odpad může být přeměněn na kompost v suterénu budovy a znovu použit jako hnojivo pro pěstování dalších rostlin.

Jestli nadále zůstaneme odpojení od ekosystému, nemůžeme řešit problémy naší doby. Zvrácení změny klimatu, menší znečištění a systém zdravých potravin, to vše je nyní součástí výzev architektury. Tyto problémy nebudou vyřešeny pouze novou technologií nebo novými výrobky, ale je třeba zapojit empatii. Pokud chceme povzbudit lidi, aby se starali o životní prostředí, tak jej musíme přivést zpět do našich měst. upozorňuje Chris.

V roce 2013 Chris se svou manželkou Fei založili studio Penda v Pekingu, kde začali budovat svůj tým. Trvalo to další 4 roky, než se přestěhovali zpět do Rakouska a přejmenovali studio na Precht. Mladá kancelář je součástí nové generace architektů. V posledních 4 letech za sebou mají více než 130 projektů po celém světě a z toho 40 bylo realizováno. Zároveň už stihli posbírat řadu ocenění jako „Emerging Firm of the Year 2016 na architektonické soutěži A + Awards v New Yorku a v roce 2017 zvítězili v žebříčku Best Architectural Startups.