Mladý pár si nechal k bydlení upravit patro ve viktoriánském skladišti

Září 06, 2021 | autor: Jan Gerych | Foto: Mariell Lind Hansen

Návrh zachoval většinu syrového interiéru a doplnil jej o dnešní materiály a textury, takže docílil lákavého harmonického tepla domova.  

 

CLERKENWELL, LONDÝN – Pár profesionálů z oborů technologií a finančnictví zadal přestavbu patra ve viktoriánském skladišti architektonickému ateliéru Emil Eve. Otevřený industriální prostor chtěli proměnit v praktičtější dispozici a výsledkem je domov s kuchyní a jídelnou, knihovnou, koupelnou, spíží a dvěma ložnicemi.  

Clerkenwell je stylová čtvrť v centru Londýna, kde v historických industriálních budovách sídlí kreativní firmy a výrobci designového nábytku lákají do svých showroomů. Investoři vlastní druhé patro ve viktoriánském skladišti na St John Street a rozhodli se je nechat zútulnit.  

Prostor obepínají zdi z obnažených cihel a betonový strop, uvnitř jej narušuje jen pár sloupů. Studio Emil Eve jej rozdělilo do tří zón s ohledem na umístění oken a přístup světla. Aby maximalizovali dostupnost denního světla, dvě pobytové zóny umístili k oknům na konce úzkého protáhlého prostoru. Mezi ně včlenili třetí zónu s doplňkovými místnostmi a provozy. Jedna pobytová zóna slouží k dennímu užívání, druhou tvoří ložnice, uprostřed najdeme zbytek. 

Architekti zachovali původní interiér co nejvíce nedotčený a vložili do něj nové, jasně oddělené části. Charakterizuje je dubové dřevo a glazované kachličky. Ústřední prvek je knihovna, jež zároveň slouží jako vstup do bytu. Dvojice zásuvných dveří pak umožňuje pokračování do obou stran interiéru a zároveň skýtá průhled napříč celým prostorem. Knihovnu obepínají kuchyně, spíž, koupelna a jídelna, jež slouží zároveň jako pracovní prostor. Investoři tak mohou pohodlně pracovat z domova. 

Denní pobytová zóna je největší, režné zdivo doplňují parkety, stejně jako v ložnicích. Podlaha ve střední zóně je z teraca, což jemně zdůrazňuje přechody mezi funkcemi. Ložnice zútulňuje přírodní jílová omítka. Jednu používají majitelé, druhá je myšlena jako pokoj pro hosty, takže většinu času funguje jako tělocvična. Kuchyň a koupelna vyčnívají díky zeleným kachličkám, již mají evokovat viktoriánské období. O truhlařinu, včetně nábytku na míru se postaral Harbour Joinery Workshop.  

Emil Eve Architects

Autor: Jan Gerych