Michelinský šéfkuchař vaří v nové dřevěné dominantě helsinského nábřeží pokrmy jen ze dvou hlavních ingrediencí

Anttinen Oiva Architects navrhli do bývalého přístavu Katajanokka multifunkční dřevostavbu Laituri. Sídlí v ní dřevozpracující společnost a designový hotel s Michelinskou restaurací. Přestavované nábřeží postupně tvoří novou skyline.
Michelinský šéfkuchař vaří v nové dřevěné dominantě helsinského nábřeží pokrmy jen ze dvou hlavních ingrediencí

HELSINKY Ještě na konci 50. let minulého století bylo hlavní finské město spíše průmyslovým centrem. Jižní přístav na dosah historického jádra byl největším nákladním přístavem v zemi ještě do konce 70. let. Nábřeží se využívalo zpravidla pro industriální účely jako zóna skladů, dopravních a energetických zařízení a ani znečištěná voda mu na přitažlivosti nepřidávala. Teprve od 80. let se o oblasti začalo uvažovat jako vhodné k bydlení. Odstartovala pozvolná transformace, jež dnes nabývá konkrétní podoby. 

Rozjetá přestavba 131 km nábřeží se potkala s rozhodnutím Helsinek dosáhnout do roku 2030 uhlíkové neutrality. Tendence je proto upřednostňovat dřevostavby nejen kvůli menší stavební náročnosti ale i faktu, že dřevo je přírodní úložiště CO2. Jednou takovou je právě budova Laituri od oceněné kanceláře Anttinen Oiva Architects. Jde o první přírůstek na postindustriálním nábřeží Katajanokka doplňujícím charakteristické panorama města s katedrálou. Další v pořadí bude Muzeum architektury a designu, na něž právě probíhá veřejná architektonická soutěž.    

Katajanokan Laituri pokračuje v duchu jižního neoklasicistního nábřeží. Meandrující fasáda ze skla, hliníku a žuly prolamuje měřítko budovy a kryje přiznanou dřevěnou nosnou strukturu. Čtyři nadzemní podlaží slouží jako sídlo lesnické společnosti, jež mimochodem dodala stavební materiál, a hotelu. Na střeše je veřejně přístupná zelená terasa s luční vegetací typickou pro místní ostrovy a v suterénu technické vybavení s parkováním. Parter se napojuje na veřejný prostor centrálním foyer, jež je přístupné z obou stran budovy a roste tam nový březový hájek. Návštěvníky sem láká kavárna, restaurace, potažmo konferenční prostory.

Návrh nosné konstrukce umožňuje vnitřní dispozice flexibilně upravovat a měnit, což budově zaručuje dlouhověkost, je navržena na 100 let. Interiérový design vedl požadavek přírodních, udržitelných materiálů, které budou dobře stárnout. Odhalenou smrkovou konstrukci jemně doplňují smrkové a jasanové detaily. Podpůrná struktura je z vrstveného dýhového dřeva (LVL) z Varkaus ve Finsku a příčky, výtahové a schodištní šachty, které konstrukci dále posilují, z CLT panelů (křížem vrstveného dřeva) ze švédského Grüvonu. Budovu tvoří 2500 dřevěných prvků o celkovém objemu 7600 m3. Bezprostřední blízkost moři si vyžádala rozsáhlé opatření proti velké vodě a budova je tak připravená až na třímetrový vzestup hladiny.  

Nový Solo Sokos Hotel Pier 4 chce být nejudržitelnějším zařízením v zemi ve všech svých aspektech. Architektura budovy mu to značně usnadňuje, protože ji pohání energie výhradně z obnovitelných zdrojů. 164 pokojů rozšiřují konferenční prostory, kavárna a restaurace Harbor pod vedením šéfkuchaře Sauli Kemppainena, jenž byl nedávno vyznamenán michelinskou hvězdou. Jeho koncept stojí na jednoduchosti a čistých chutích. Každé jídlo je nejméně z 85 % z finských nebo severských zdrojů a má jen dvě hlavní přísady. Oblíbený je tu třeba sob na cibuli.

Anttinen Oiva Architects

Další články

Načítáme další články…

Generální partner

Hlavní partner

Mediální partner

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies