Michelinský šéfkuchař vaří v nové dřevěné dominantě helsinského nábřeží pokrmy jen ze dvou hlavních ingrediencí
- 16. září 2024
- Realizace
- autor: Jan Gerych
- Foto: Kalle Kouhia
HELSINKY – Ještě na konci 50. let minulého století bylo hlavní finské město spíše průmyslovým centrem. Jižní přístav na dosah historického jádra byl největším nákladním přístavem v zemi ještě do konce 70. let. Nábřeží se využívalo zpravidla pro industriální účely jako zóna skladů, dopravních a energetických zařízení a ani znečištěná voda mu na přitažlivosti nepřidávala. Teprve od 80. let se o oblasti začalo uvažovat jako vhodné k bydlení. Odstartovala pozvolná transformace, jež dnes nabývá konkrétní podoby.
Rozjetá přestavba 131 km nábřeží se potkala s rozhodnutím Helsinek dosáhnout do roku 2030 uhlíkové neutrality. Tendence je proto upřednostňovat dřevostavby nejen kvůli menší stavební náročnosti ale i faktu, že dřevo je přírodní úložiště CO2. Jednou takovou je právě budova Laituri od oceněné kanceláře Anttinen Oiva Architects. Jde o první přírůstek na postindustriálním nábřeží Katajanokka doplňujícím charakteristické panorama města s katedrálou. Další v pořadí bude Muzeum architektury a designu, na něž právě probíhá veřejná architektonická soutěž.
Katajanokan Laituri pokračuje v duchu jižního neoklasicistního nábřeží. Meandrující fasáda ze skla, hliníku a žuly prolamuje měřítko budovy a kryje přiznanou dřevěnou nosnou strukturu. Čtyři nadzemní podlaží slouží jako sídlo lesnické společnosti, jež mimochodem dodala stavební materiál, a hotelu. Na střeše je veřejně přístupná zelená terasa s luční vegetací typickou pro místní ostrovy a v suterénu technické vybavení s parkováním. Parter se napojuje na veřejný prostor centrálním foyer, jež je přístupné z obou stran budovy a roste tam nový březový hájek. Návštěvníky sem láká kavárna, restaurace, potažmo konferenční prostory.
Návrh nosné konstrukce umožňuje vnitřní dispozice flexibilně upravovat a měnit, což budově zaručuje dlouhověkost, je navržena na 100 let. Interiérový design vedl požadavek přírodních, udržitelných materiálů, které budou dobře stárnout. Odhalenou smrkovou konstrukci jemně doplňují smrkové a jasanové detaily. Podpůrná struktura je z vrstveného dýhového dřeva (LVL) z Varkaus ve Finsku a příčky, výtahové a schodištní šachty, které konstrukci dále posilují, z CLT panelů (křížem vrstveného dřeva) ze švédského Grüvonu. Budovu tvoří 2500 dřevěných prvků o celkovém objemu 7600 m3. Bezprostřední blízkost moři si vyžádala rozsáhlé opatření proti velké vodě a budova je tak připravená až na třímetrový vzestup hladiny.
Nový Solo Sokos Hotel Pier 4 chce být nejudržitelnějším zařízením v zemi ve všech svých aspektech. Architektura budovy mu to značně usnadňuje, protože ji pohání energie výhradně z obnovitelných zdrojů. 164 pokojů rozšiřují konferenční prostory, kavárna a restaurace Harbor pod vedením šéfkuchaře Sauli Kemppainena, jenž byl nedávno vyznamenán michelinskou hvězdou. Jeho koncept stojí na jednoduchosti a čistých chutích. Každé jídlo je nejméně z 85 % z finských nebo severských zdrojů a má jen dvě hlavní přísady. Oblíbený je tu třeba sob na cibuli.