Komunitní centrum Skála přestavěné z výměníkové stanice je nominované na Stavbu roku

Srpen 02, 2021 | autor: Jan Gerych | Foto: Petr Polák

Obyvatelé sídliště Nový Lískovec odmítli další obytnou zástavbu a výměníkovou stanici si nechali přestavět na komunitní centrum. Jeho otevření zabrzdila pandemie, nyní už konečně plní funkci. 

 

NOVÝ LÍSKOVEC, BRNO – Původní výměníková stanice přestala plnit svůj účel v roce 2009. Pozemek pod ní územní plán předurčoval pro další rezidenční výstavu, to však místní v několika anketách odmítli. Poslední volná plocha mezi paneláky se stala oblíbeným místem vycházek, na podkladové skále vyrostla pozoruhodná přírodní zahrádka. 

Foto Petr Dobrovolný

Vedení městské části proto začalo usilovat o převedení pozemku pod sebe, aby zde mohlo vybudovat žádané komunitní centrum. Poté, co se převod vydařil, uspořádala radnice soutěž, z níž vybrala projekt na přestavbu od Petra Dobrovolného. Realizace začala v roce 2019 a o rok později bylo hotovo. Nyní se komunitní centrum dostává do života čtvrti. 

Projekt Petra Dobrovolného zachoval půdorys budovy ve tvaru L. V jeho rohu vytvořil nádvoří, kterým se vstupuje do všech částí budovy. Zachoval i hmotu objektu, jen nahoru přidal komunitní zahradu se skleníkem a vyhloubením nevyužívaného podzemí získal další podlaží. 

V objektu musela být zachována trafostanice, a ta jej tedy rozděluje na komunitní centrum na jeho delším konci a samostatnou klubovnu na opačném. Vstup tvoří průjezd z ulice Petra Křivky, ústí přímo na nádvoří, kde aktuálně najdete zahrádku kavárny. Otevírá se zde výhled do krajiny, jenž dává téměř zapomenout na fakt, že se nacházíme na panelákovém sídlišti. 

Foto Petr Dobrovolný

Kavárna je první vlaštovkou nabídky centra, formou výdejního okénka otevřela už v lednu. Jde o třetí pobočku podniku Coffee Trail nazvanou Garden a podle majitelky Simony Šáškové si obyvatelé sídliště nabídky výběrové kávy váží více než klientela v centru. V Novém Lískovci lepší kávu neseženete, takže kavárnu místní oceňují. 

Foto Petr Dobrovolný

Komunitní centrum rezidentům krom zmíněného nabízí velký společenský sál pro 120 sedících, zázemí baru, šatnu, WC, menší sál na cvičení s výhledem do krajiny a zkušebnu se zázemím. Objekt je téměř pasivní a je vybaven řízeným větráním s rekuperací. Střecha je extenzivní zelená, dále jsou po budově vysázené popínavé rostliny, které ji mají brzy porůst.     

Foto Petr Dobrovolný

Slavnostní otevření proběhlo na konci května a plný provoz se očekává na podzim, až skončí období dovolených. Už dnes však můžete hlasovat za Komunitní centrum Skála v anketě Stavba roku

Autor: Jan Gerych