Klára Konečná vozí do Brna kousky Maroka. L’Oriental překvapí až skandinávským minimalismem

Mořská tráva, africká kopřiva nebo kozí kůže. Mladá podnikatelka dováží ručně vyráběné bytové doplňky z tradičních materiálů. U sklenky zeleného čaje s mátou jsme se z pošmourného Brna přenesly na marocké tržiště.
Klára Konečná vozí do Brna kousky Maroka. L’Oriental překvapí až skandinávským minimalismem

BRNO – Klára Konečná otevřela v říjnu na Kotlářské svůj showroom L’Oriental s ručně vyráběnými výrobky z Maroka. Keramiku, koberce nebo mosazné lampy s moderním jednoduchým designem nakupuje přímo od řemeslníků. Díky tomu dokáže zajistit jejich spravedlivé ohodnocení, ale i přijatelnou cenu pro zákazníky. 

Před měsícem jste v Brně na Kotlářské otevřela showroom a obchod L’Oriental s ručně vyráběnými produkty z Maroka. Jak jste na ten nápad přišla? 
Přímo v Maroku. Můj partner je Maročan a já jsem se hned zamilovala do tamního tržiště, které Maročané nazývají souk. Když jsem viděla všechny ty nádherné lampy a malovanou keramiku, říkala jsem si, že by bylo skvělé zkusit takovou tržnici přenést i k nám. 
Plánování celého projektu mi trvalo rok. Začali jsme častěji jezdit do Maroka, kde jsme využili toho, že tam má můj partner kontakty a rodinu, kteří nám pomohli. Hned ze startu jsem zjistila, že brát zboží z velkoobchodů není směr, kterým se chci ubírat. Jednak proto, že bych musela zboží prodávat za vysokou cenu a jednak proto, že u takového zboží nemáte jistotu, že jsou férově zaplacení samotní výrobci. Všechny výrobky jsou ruční práce, vím, kolik námahy a času za tím stojí. 
Nakupujeme přímo od výrobců, tím pádem můžeme nabízet zboží za dostupné ceny. Zákazníky, kteří navštíví obchod, často překvapí, že nejsme drazí. Chci, aby si tu mohl nakoupit každý. Koberec v L’Oriental pořídíte za cenu koberce v Ikea. Pro mě je důležitý dobrý pocit. 
Máme pestrou škálu produktů, takže hledání dodavatelů bylo časově náročné. Maroko je rozlehlé a každý produkt se vyrábí v jiné části. V této zemi najdete poušť, hory, pobřeží Středozemního moře i Atlantiku. Po cestě Marokem narazíte na krásná kulturní města, ale hned za nimi vidíte rozlehlé plochy, kde není vůbec nic. Vidíte jen osly nebo ovce, jak chodí a hledají každý klíček, co by spásli. Naopak na severu směrem k Gibraltaru jsou krásná jezera, je tam zeleno, nádherné moře. A třeba za koberci jsme cestovali do malých vesniček v pohoří Atlas, které jsou jejich výrobou proslulé. Keramika se zase vyrábí ve větších městech, hodně dílen najdete v hlavním městě Rabat nebo v Marakéši či Fesu. 

Foto archiv Kláry Konečné

Takže se dá říci, že Maroko je velmi pestrá země. 
Celá země je neskutečně pestrá, když jedete ze severu na jih, roste tam hodně olivovníků, kaktusů, mořské trávy, ze které se vyrábí světla nebo košíky a různé přírodní dekorace. Kolem města Agadiru se nachází oblasti, kde roste argan, z toho se získává arganový olej. Argan je vlastně strom, na kterém jsou oříšky s ostny, těžko se sbírají. Oříšky se lisují, a tak se z nich získává olej. 
V Maroku toho roste spousta: avokádo, mango, pomeranče a citróny, ale i pro nás běžné plodiny jako jsou jablka, hrušky, brambory, rajčata. Všechno, co v Maroku vyroste, jsou místní schopni zpracovat a zužitkovat. 
Maroko je pestré i z hlediska barevnosti měst, v každém z nich mají fasády domů jinou barvu. Třeba v Marakéší červenou, Casablanca je bílá, na severu leží městečko Šafšawán, které je celé modré. Turisté si tam jezdí dělat fotky na Instagram. 

Našla jste si místní výrobce keramiky, koberců, lamp a dalšího zboží. Jak takový obchod s výrobci probíhá? 
Za dobu, co k dodavatelům jezdíme, mezi námi vznikly přátelské vztahy. Známe se s jejich rodinami, známe jejich příběhy. Dovezeme jim drobné dárky, bavíme se, o tom, co je nového, oni nás pohostí. Není to jen o obchodě, stali se z nás přátelé a rádi se vidíme. 
Maročané málokdy mluví anglicky, lidé starší generace jsou i negramotní, ale zvládají dělat úžasné věci. Nemají internet, veškerý design věcí je jen v jejich představivosti. Každý má svůj styl, záleží to i na konkrétní oblasti Maroka. V tom mám velkou výhodu, že přítel je Maročan a kontakt s výrobci mi zprostředkovává. 
Složitější je pak dovoz, nejen samotná doprava, která je náročná a drahá, ale i to, že jsou to ruční výrobky. Každý kousek je totiž originál, například koberce máme od každého designu jen jeden originál. Je potřeba tam vždycky jet a zboží osobně vybrat. Výrobky si i sami balíme. 

Když se řekne “orientální”, představím si opulentní styl, perské koberce a podobně. Váš sortiment se svým způsobem skoro blíží severskému minimalismu. 
Maroko je hodně barevné, dokážou tam vytvářet pestré kombinace. Snažím se držet moderní design a výrobky osobně vybírám. Preferuji minimalismus, hlavně co se týká právě barev. Materiály jsou zároveň hodně přírodní. Mořská tráva, palmové listy, vlna, kůže, hlína na keramiku, argan na kosmetiku… 
V některých případech mají materiály k přírodě opravdu hodně blízko. Před pár dny jsem vlakem vezla zákaznici cestovní tašku z kozí kůže. Myslím, že ji museli cítit v celém vagonu (smích). Pár dní trvá, než se zvířecí aroma vyvětrá. Stejně i u podsedáků. 
Nejčastěji se v Maroku pracuje s kozí a velbloudí kůží. Velbloud je kvalitnější a není tolik cítit. Mně osobně podobné zápachy až tak nevadí, v Maroku chodíme i do místních pouličních restaurací, je tam všechno ulepené, sednete si do rozbité mastné plastové židle, ale to jídlo… Je neskutečné. Nesmíte moc řešit hygienu, ale rozhodně je větší gurmánský zážitek zajít do této pouliční restaurace než do moderního stylového podniku. 
Jednou jsme navštívili město Fes, které je světoznámé právě zpracováním kůží. Spousta turistů se fotí na sociální sítě s káděmi plnými barev. Všude visí kůže, mně to nevadí, jsem holka z dědiny, nevadí mi zabíjačky, ale ten zápach byl i na mě moc. 

Kádě na barvení kůže. Foto archiv Kláry Konečné

Dovážíte typicky marocké doplňky, přiblížíte nám, o jaké kousky se jedná? 
Jsou to bytové doplňky, dekorace a koberce. Nejen do interiéru, ale i na terasu jako koberce z mořské trávy, na další sezónu plánuju spoustu věcí i do exteriéru. Tím, že je to celé na mně, můžu dovézt cokoli, co v Maroku najdu. Jediné co, tak se nechci věnovat potravinám, s tím je spousta starostí. 
Začínám, tak teprve zjišťuju, po čem je poptávka. Plánuju mít pestřejší nabídku koberců. Sama se v tom chci více vzdělávat. Je toho spousta, co nevím, a je spousta míst, která jsem ještě nenavštívila. Chci se kobercům věnovat do hloubky, trávit více času s lidmi v dílnách, abych byla schopna dodat veškeré informace a věděla o produktech opravdu všechno. 

Právě koberce nabízíte z překvapivých materiálů. 
Koberce se nejčastěji vyrábí z ovčí vlny, může to být hrubá vlna s vysokým vlasem nebo je tu hladká vlna. Další, co se v Maroku vyrábí, jsou koberce z africké kopřivy. Jsou velmi jemné a hebké. Africkou kopřivu seženete i u nás, je to malá rostlinka, často ji lidé mají jako pokojovku. Z kopřivy se vyrábí i látky na oblečení. 
Kromě toho dovážím koberce z kaktusového hedvábí, to je zase utkané z agáve. Agáve je velká rostlina, usekne se list, rozdělí se na vlákna, ty se properou, vysuší, nabarví, zní to jednoduše, ale je to proces na několik měsíců. Barví se přírodně, indigem namodro, kurkumou nažluto nebo se používá šafrán, to je vzácné a nákladné koření, dodává červenou barvu. Některé typy koberců jsou utkané za čtyři týdny, některé za čtyři měsíce, a to se bavíme o stejném rozměru, každý je jiný, každý je jedinečný.

Bavili jsme se o restauracích, u vás vidím vystavenou nádobu na vaření, tažín. Když jsme u marocké kuchyně, máte nějaký oblíbený recept? 
Typický marocký pokrm je právě tažín podle hliněné nádoby, ve které se vyrábí. Když přijdete v Maroku do tradiční restaurace, nevybíráte si podle lístku, ale nakouknete do nádob a vyberete si tažín, na který máte chuť. Už je mají hotové a rovnou je servírují. 
Vy si sami doma tažín můžete uvařit na ohni, na sklokeramice, elektrice, na plynu.  Do nádoby dáte olej, nakrájenou cibuli, na to maso, podle toho, na jaké máte zrovna chuť. Základem marocké kuchyně je koření. Paprika, mletý zázvor, mletá kurkuma, černý pepř, římský kmín, ten nesmí chybět. Musí ho tam být opravdu dost. Na to můžete pak naskládat cokoli, brambory, zeleninu... Všechno necháte pomalu vařit na mírném ohni, aby nádoba nepraskla. Necháte ucházet páru. Kuře je hotové třeba za čtyřicet minut, je to relativně rychlé. Přidá se pak koriandr, petržel. Můj oblíbený tažín je takový typický. Cibule, kuřecí maso, zasypat kořením, přidat nakládaný citron, u nás se prodává v orientálních nebo tureckých potravinách. Použiju cca čtvrtku. Přidám zelené olivy. Postupně pak jen podlévám vodou až do uvaření. 

Díky za tip. Máte s marockými výrobky další plány? 
Mým cílem nebylo pouze otevřít si obchod, tím, že jsem tu svým způsobem uvázaná. Plánuju dělat velkoobchod, spojit se s interiérovými designéry, studii a zaměřit se na gastro provozy. Gastro je pro mě srdcová záležitost. Chtěla bych propojit tyto dva světy. Marocký design a české gastro. V Maroku vždycky žasnu, co jsou schopni z těchto jednoduchých levných výrobků vymyslet, tento styl je aktuálně velmi moderní. V přírodním stylu najdete dokonalý Hotel Volařík v Mikulově, nebo skvělá nová místa jako La Casa v Nuzířově a Náš Mlýn v Ochozi, moje aktuální srdcovky a velká inspirace. 

L’Oriental

Kotlářská 35a, Brno

Další články

Načítáme další články…

Generální partner

Hlavní partner

Mediální partner

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies