Kaplického Media Centre na stadionu Lord’s orámovaly nové tribuny od WilkinsonEyre

Únor 28, 2022 | autor: Jan Gerych | Foto: Hufton + Crow

Nejslavnější londýnský kriketový stadion prochází pozvolnou přestavbou. Ve druhé fázi postavili nové tribuny po stranách Britské stavby roku 1999 mediálního centra od Future Systems. 

 

LONDÝN Stadion Lord’s vznikl na konci 18. století a přezdívá se mu domov kriketu. Provozuje jej Kriketový klub Marylebone, jenž je vyhlášen dobrým architektonickým vkusem a odvahou k moderním stavebním intervencím. Aktuálně klub provádí ambiciózní přestavbu rozplánovanou na příštích 20 let. 

V 80. letech minulého století došlo k výstavbě podélných tribun od Michaela Hopkinse a Nicolase Grimshawa. Další stavba mediální centrum od Future Systems Jana Kaplického a Amandy Levete získalo v roce 1999 nejprestižnější britskou architektonickou Stirling Prize a bylo zvoleno stavbou roku. V současnosti probíhá rozsáhlý projekt přestavby, rozšíření a aktualizace areálu pro 21. století. V první fázi získala Warnerova tribuna zastřešení připomínající roztažený vějíř od Populous. Ve druhé došlo na přestavbu Comptonovy a Edrichovy tribuny po stranách futuristického mediálního centra. 

Foto Jason Hawkes

 

Zakázku vysoutěžila kancelář WilkinsonEyre, jež stojí za renovací Batterseaské elektrárny. Zadání bylo navýšit kapacitu tribun, doplnit ochranu před počasím v horní části a nezapomenout na kapacity pro v současnosti nepostradatelné služby. V neposlední řadě se však museli vypořádat s ikonickou hliníkovou samonosnou konstrukcí, kterou si veřejnost zvykla označovat za UFO po přistání na zem. 

Architekti se pokusili novými tribunami doplnit kompozici, v níž by mediální centrum vypadalo ještě lépe než původně. Zároveň měli na zřeteli vzdušnost dostavby, aby nezakryla průhledy na stromy v okolí a nenarušila „venkovský” charakter stánku, na němž si klub tolik zakládá. 

Původní tribuny šly k zemi a místo nich se postavily nové třípatrové s vyklenutým baldachýnem a spojující lávkou na zadní straně. Jsou z ocelové rámové konstrukce a prefabrikovaného betonu, baldachýn dotváří trámové žebroví a lehká membránová střecha. Původní kapacita 9000 diváků vzrostla na 11 600, tribuny mohou přijmout i vozíčkáře a skýtají lepší výhledy částečně chráněné před nepřízní počasí. V prostředním patře vznikly prostory pro pohostinství a toalety. Obzvlášť příhodná se ukázala spojovací lávka za tribunami. Nejenže značně usnadňuje práci personálu, diváci zde mohou pozorovat dění na juniorském hřišti a sbírající se davy fanoušků. 

Ocelová konstrukce umožnila rychlejší výstavbu, takže příliš nenarušila herní program. Většinu se však podařilo stihnout během pandemického roku, kdy se stejně moc nehrálo. Polovina sedátek z původních tribun se znovu použila a beton ze staré konstrukce se nadrtil a využil jako podkladová vrstva nové stavby. Geometrická kompozice nových tribun se vydařila natolik, že divák na první pohled nevnímá rozdíl v jejich objemu. Optickému klamu napomáhá fakt, že pozornost pozorovatelů přirozeně strhává „oko nad stadionem” mezi nimi.    

WilkinsonEyre

Autor: Jan Gerych

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb.

Vlastní

Vlastní nastavení cookies