Bosjes: Když se inovativní přístup k sakrálním stavbám vyplatí

Vinice. Majestátní hory Jihoafrické republiky a údolí s přezdívkou Malé Švýcarsko. Ideální přiležitost vytvořit něco výjimečného. Pár kilometrů za Kapským Městem navrhla místní architektonická kancelář kapli, která naplno využívá síly svého okolí. 

 

Design kaple Bosjes napodobuje siluetu přilehlých horských pásů a vzdává hold, pro tuto oblast typickým, historickým holandským štítům. Za návrhem oceňované stavby stojí jihoafrické studio Steyn.

Unikátní ráz krajiny přímo vybízel k jedinečnému uchopení nové sakrální stavby. Pro dosažení vizuální lehkosti zvolili architekti vzdušnou, jednoduchou, a přitom komplexní strukturu. Střecha je vyrobena z tenkého betonového odlitku, který pokračuje až k zemi a stává se tak i vlastním nosným prvkem.

Pro vytvoření této konstrukce studio nejprve přikročilo k výzkumu parabolických a hyperbolických oblouků a jejich použití v tenkostěnných betonových konstrukcích. Samotný tvar kaple reaguje na své okolí. Vstřebává atmosféru hor i díky proskleným částem. Pocit lehkosti ještě umocňuje vodní plocha. Nová výsadba přilehlých vinic pak vytváří svěží zelenou oázu na jinak exponovaném místě.

Interiér je vytvořen pomocí jednoduchého pravoúhlého plánu s velkým otevřeným prostorem. Vysoce leštěné podlahy terazzo odrážejí paprsky světla prostorem vzhůru. Zvlněný bílý strop zase vrhá řadu stínů, které se mění v průběhu dne. Skromná paleta materiálů nekrade pozornost, a naopak vytváří neutrální pozadí pro působivé výhledy na vinice a vysoké hory.

  • architekti: Steyn Studio
  • země: Jihoafrická republika
  • rozloha: 430
  • realizace: 2016