Blue
Green

Přepínejte mezi tématy z kanceláře nebo pro zelená řešení.

Kanceláře Lundegaard spojují rozum a emoce. V Brně navrhli DKarchitekti

Studio DKarchitekti, které vede architekt David Kudla, ztvárnilo pozoruhodný kancelářský interiér IT společnosti Lundegaard. 

„Naše architektonická kancelář se zaměřuje na velké stavby, což znamená, že na její realizaci musíte čekat několik let. Proto projekt kanceláře Lundegaard zrealizovaný za devět měsíců byl pro nás příjemným oživením, a do budoucna jsme si stanovili, že bychom rádi každým rokem si udělali radost takovýmto jedním malým projektem,“ uvedl architekt David Kudla.

Interiér kanceláře je rozdělený do několika zón, které mají každá odlišný charakter. Návštěvník je při vstupu uvítán velkorysím společenským prostorem s kuchyňkou, kterému dominuje zasedačka kruhového půdorysu oddělená od zbylých prostor flexibilním poloprůhledným závěsem. Stropy zaujmou přiznanými rozvody sítí atp.

Interiér kromě obsahu nabízí také pestrou formální stránku – byly použity na první pohled nesourodé materiály, které však vyrváří harmonický celek produtkivního pracovního prostředí.

Architekti při tvorbě prostoru využili konfrontace racionality a emocí. „V mnoha oborech jsou pracovní týmy rozděleny  primárně na dvě části – techniky a návrháře neboli racionalisty a poety. Stejně tak to sledujeme v naší práci: stavební inženýři a architekti. U klienta z IT oblasti tomu není jinak: blue a green team. Jsme přesvědčeni, že perfektní produkt lze vytvořit pouze vzájemným prolínáním těchto dvou částí, nalazezením správného poměru a spojením obou složek v jeden celek. Aby k tomu mohlo dojít, je potřeba vytvořit prostor pro setkávání – coworking – garden – lundegaarden,“ vysvětlil architekt Kudla.

DKarchitekti: Rozum feat. emoce

Byť je naše tělo složenina mnoha organických tvarů v jednu zakřivenou hmotu, obklopujem se čistě racionálními předměty, které lze vepsat do obdélníku, jelikož jakékoli zakřivení v prostoru znemožňuje efektivní využití místnosti a vytváří podivné situace. „Na této realizaci jsme si nicméně prověřili, že určitá míra poetičnosti nebo neracionálního tvaru může v čistě ortogonálním prostoru vyvolat příjemou změnu, dynamiku a také překvapivě silné ovládnutí okolního prostoru,“ doplnil architekt Filip Malý, který měl celý projekt na starosti.

Toto prostorové působení zasedací místnosti je umocněno užitím průhledné látky, jejíž měkkost kontrastuje s ostatními tvrdými materiály jako je sklo nebo beton. Na obdobném principu funguje černá barva stěn a dřevěný obklad z OSB desek.

Právě materiály hrají v prostoru důležitou roli. „Černá barva může působit nepřístupně, je znamením konce, ale zároveň i nekonečna a noblesy. OSB deska  zase působí svou dřevěnou povahou teple, příjemně, lidsky, navíc její charakter recyklace a netypický výskyt ve finálních površích dává svěží nádech nového uvažování o světě. Textil je příjemný na dotek, zklidňuje prostor, je v pohybu, umí být flexibilní,“ uzavřel David Kudla.

Realizace se v soutěži Zasedačka roku 2018 skončila mezi třemi nejlepšími projekty v kategorii malá kancelář.

LUNDEGAARD Brno

Autor: DKarchitekti, David Kudla, Filip Malý
Místo:Ponávka Business Centre, Brno
Realizace: 2018
Fotograf: Jiří Hloušek

Autor: red