Místo tramvají dnes v depu a elektrárně pečují o talenty dětí a mládeže

Leden 04, 2022 | autor: Martin Hlavica | Foto: Matthew Millman pro Aidlin Darling Design

Nový život pro nevyužitý industriální prostor. Téma, které rezonuje čím dál častěji. V San Franciscu přistoupili k adaptaci bývalého tramvajového depa a elektrárny Geneva pečlivě a s citem pro detail. Výsledkem je nové komunitní centrum s divadlem i graffiti.

 

SAN FRANCISCO Geneva Car Barn and Powerhouse byla postavena na začátku 20. století bratry Reidovými a sloužila jako domov pro první tramvajovou železnici ve městě. V roce 1989 zasáhlo San Francisco zemětřesení, po němž zůstala budova vážně poškozená, ale místní komunita ji před hrozící demolicí zachránila. 

V průběhu let se komplex stal historickou památkou a ruku v ruce s tím posílilo i volání jejích obdivovatelů o adaptaci na komunitně-kulturní centrum. Geneva se nachází ve čtvrti Excelsior, v místě s nejnižším průměrným věkem a přitom nejhorší nabídkou služeb pro děti a mládež.  Byla zde silná poptávka po možnostech smyslupného trávení času mladých, po zařízení, které by sloužilo vzdělávání zejména znevýhodněných dětí v oborech souvisejících s uměním a digitálními technologiemi.

První část rekonstrukce byla dokončena v létě 2020. Týkala se elektrárny, již přetvořila v prostor pro komunitní akce či vystoupení s kapacitou 300 návštěvníků. Po druhé fázi rekonstrukce přibyly učebny, divadlo s kapacitou 88 sedících a restaurace pro 70 lidí s výukovou kuchyní. 

Autoři návrhu z kanceláře Aidlin Darling Design se zaměřili na zvýraznění původních vrstev a zároveň do historické skořápky obratně implementovali nové prvky. Poškozené omítky byly opraveny pouze tam, kde to bylo nezbytně nutné, a to s použitím lehce odlišného odstínu tak, aby byly nové zásahy snadno rozeznatelné od původního stavu. Graffiti nastříkané v průběhu let bylo zachováno, protože dle autorů patří k historii budovy stejně jako její původní železniční náplň. 

Celková adaptace Powerhouse respektuje původní historickou strukturu objektu. Nové ocelové a skleněné vstupní portály tak rámují ty dobové. Prosklené podlahy vytvářejí výstavní vitríny z otvorů, kde kdysi turbínové motory vyráběly energii pro tramvaje. Konečným dílem je historická budova, jež získala novou funkci – slouží místní komunitě – aniž by ztratila kouzlo své minulosti.

Aidlin Darling Design