Gastrointeriéry: Sbeerka speciálů z minipivovarů se sladěnou kuchyní potvrzuje rozmach Hlavní třídy v ostravské Porubě

Leden 13, 2021 | autor: Jan Gerych | Foto: SBEERKA

Hlavní třída v Ostravě-Porubě v posledních letech získává na atraktivitě. Otevírají se tam nové podniky, pořádají festivaly a lidé se tam naučili chodit trávit volný čas. Součástí tohoto pozitivního trendu je i designová restaurace Sbeerka.

 

Ostrava-Poruba – Hlavní třída prochází velkým rozmachem. Dostalo se jí péče od městské části, která zde vybudovala cyklostezky, obnovila chodníky, lavičky a zeleň. Místní na změny reagují, otevřely se nové kavárny, obchůdky, stánky, zahrádky, pořádají se veřejné akce a festivaly, začalo to tu prostě žít. Součástí tohoto pozitivního trendu je i nová pivní restaurace Sbeerka. 

Svou roli sehrála nová vyhláška, která ve čtvrti zakázala provoz heren. V objektu totiž původně fungovala herna, jež místnímu geniu loci zrovna neprospívala. Majitel nemovitosti, firma 3E PROJEKT, a.s., se rozhodl v souladu s vývojem v oblasti vsadit na gastronomický provoz a oslovil architektonický Ateliér 3M z nedalekých Klimkovic. Nechal je adaptovat budovu, vytvořit návrh interiéru a dokonce i koncept restaurace včetně názvu a grafické identity.

Jednopatrová skeletová budova prošla zásadní architektonickou proměnou. Čelní fasáda se v nejvyšší míře prosklila a doplnila francouzskými okny, které Sbeerku otevírají ven. Nová předzahrádka výškou plynule navazuje na podlahu interiéru. Došlo tak k propojení vnitřku s vnějškem, vizuál interiéru láká kolemjdoucí ke vstupu a hosté mají naopak dojem účasti na dění na Hlavní třídě. 

Objekt původně zastřešoval tři různé provozy. Přestavba je spojila do jednoho otevřeného prostoru, z něhož se vyčleňuje pouze kuchyně a zázemí pro zaměstnance. V samém středu dominuje prosklený chladící box na pivní sudy, jenž obepíná ze tří stran bar s prototypem rampy na 8 pivních kohoutů. Výčep navrhli architekti na zakázku právě Sbeerce. Obsahuje podsvícené číslování kohoutů, které souvisí s popisem jednotlivých piv na skleněném chlaďáku. Zákazníci tak mají dokonalý přehled o aktuální nabídce, viditelné i z ulice. 

Centrální bar přirozeně rozděluje podnik na dvě poloviny - ta menší a klidnější sousedí s kuchyní, ta větší, rušnější se záchody. Akčnější atmosféru tu podporuje i volba nábytku k vysokému typu sezení. Navazuje na ni ještě zadní část, která se dá oddělit mobilními stěnami, takže zde vznikne soukromý salonek. Nábytek, kromě židlí od TONu, navrhli přímo pro Sbeerku A3M.

Interiér podtrhuje výrazný vizuál opět od pánů z ateliéru 3M. Na stropě nad barem ilustruje třívrstvý podhled z překližky proces výroby piva v minipivovaru. Na nábytku, čalounění a stěnách jsou aplikované originální grafiky, doplněné zavěšenými autorskými kresbami, malbami a fotografiemi. Ať už konkrétní nebo abstraktní motivy se všechny stáčí k tématu piva s sbírání. Výrazný vizuál přesahuje do vnější komunikace se zákazníkem a podtrhuje náš záměr vytvořit místo s jasným stylem, který koresponduje s pivní subkulturou minipivovarů. Je pestrý, živý, nonkonformní, trochu punk a také sexy, kreativní a hlavně baví,” popisuje Martin Hudák z A3M.

Šéfkuchař Martin Grygar a provozní Roman Šubrt stáli u zrodu konceptu Sbeerky a stojí za ní dodnes. Za běžného provozu patřila mezi nejčastější objednávky kulajda, burgery, hovězí žebra, domácí dezerty, které se obměňují na týdenní bázi a samozřejmě piva. Čepují piva výhradně z malých pivovarů a nabídku aktualizují i několikrát za týden. V současnoti funguje Sbeerka na bázi okénkového prodeje a dělá dovážku. Zastavte se někdy cestou kolem pro něco dobrého a pomozte překlenout toto nešťastné období. Očekáváme, že život, který se na ulici vrátil, bude ještě více přirozeně pulsovat,” uzavírá za provozovatele Václav Menšík.      

Sbeerka, Hlavní třída 39, Ostrava-Poruba

Autor: Jan Gerych