Gastrointeriéry: inspirující fakultní kavárna získala ocenění BigSEE za interiérový design

Září 16, 2021 | autor: Jan Gerych | Foto: Pavel Barták

Karel Kubza z ateliéru Čtyřstěn popisuje vznik kavárny na pedagogické fakultě a klíč jejího mezinárodního úspěchu. 

 

BRNO – Pedagogická fakulta zadala studiu Čtyřstěn jednoduchý úkol proměnit dvě učebny na studentskou kavárnu. Po místní prohlídce však architekti dospěli k závěru, že to nebude jen tak. Učebny s malými vstupy mimo komunikační osy ležely podél temné chodby vedoucí na záchod. Bylo třeba vybourat nové vstupy, již by kavárnu přímo napojily do materie školy.

Každá kavárna benefituje z propojení s venkovním prostorem a to zde chybělo. Při obhlídce však přišel nápad využít okno na chodbě, rozšířit je na dveře a napojit se jimi na dvorek. Architekti proto navrhli rozšířit zadání a spojit kavárnu širokým schodištěm s dvorkem, kde vytvoří venkovní terasu s mobiliářem. Vše dávalo dobrý smysl, protože se na dvorku nachází sportoviště, takže by pak v kavárně mohli doplňovat tekutiny i sportovci. 

Realizace proběhla v roce 2019, takže následný provoz Kafinetu, jak je kavárna pojmenovaná, značně postihla pandemie. Nejenže museli na dlouho zavřít, fakulta rozjela rekonstrukci další části budovy a projekt zahrádky po dobu jejího trvání pozastavili. „Doufáme, že se to brzy obnoví a až se vrátí studenti v plné síle, dojde i na mobiliář,” říká za studio Čtyřstěn Karel Kubza, jehož jsme se zeptali víc. 

 

Jaká byla kavárna na vaší fakultě?

U nás strašně dlouho nic nebylo. V prváku, druháku tam byl spíš takový vyhlášený bar, ale já jsem na něj byl asi moc mladý. A pak ho zavřeli, takže jsme na fakultě kavárnu neměli a vznikla, až když jsem z fakulty odešel. 

Jaký je rozdíl mezi vysokoškolskou kavárnou a běžnou kavárnou ve městě?

Je třeba skloubit víc věcí, než potřebuje „normální” kavárna. Kromě funkce „zajít si tam na kafe” to má částečně suplovat menzu – proto jsme dělali okružní provoz se dvěma vchody, prochází se kolem baru, takže si v poledne můžete rychle nakoupit a zase zmizet. Má také fungovat jako studentský klub – proto tam je velký stůl, kde se potká hodně lidí a dají se tam hrát deskovky. V zadání bylo ostatně hodně různých funkcí, které jsme se tam snažili dostat. Například, aby by se dal prostor kavárny večer proměnit na místo promítání, nebo setkání studentských spolků. Ale na takové využití, myslím, zatím nedošlo. 

Navštívil jste Kafinet od té doby?

Byl jsem tam na otevíračce a jednou na jednání, ale nechodím tam často, protože je to trochu mimo centrum města. Kavárna by měla fungovat i pro veřejnost, ale teď když má fakulta zpřísněný režim, tak se tam zajít nedá. Snad se to opět časem zlepší, protože v okolí jiné možnosti moc nejsou.

Jak to tam funguje? Máte zpětnou vazbu?

Je to tam samozřejmě trochu jiné, než jsme si představovali, ale to je tak asi vždycky (směje se). Provozovatelem je Café PRÁH, které zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním a vrací je do pracovního procesu, takže je to chráněné pracoviště, které je trochu specifické. Dělali jsme návrh hodně střídmě, takže měli tendenci si prostor lehce dozdobit a třeba lepit otevírací dobu na skleněné dveře, což jsme samozřejmě úplně nechtěli. Jinak fajn, akusticky to funguje, což je důležité a atmosféra je tam snad taky.

Objevili jste něco zajímavého při probourávání se do hlubších vrstev budovy?

Ani ne. Bourání tam nebylo tolik. Jen při bourání hlavního vstupu umístěného na ose příčné chodby jsme narazili na všechny stupačky a svod dešťové vody ze střechy. Všechno to vedlo přímo středem otvoru, přitom to nebylo v žádných plánech. První otázka pak samozřejmě byla, nemohli bychom ten vstup posunout? Kontrolní dny pak byly „fajn” (směje se). Dalo to spoustu práce, ale vysvětlili jsme jim, jak důležité to umístění je, takže to dopadlo. Na ten vstup jsem docela pyšný, protože v budově působí ohromně přirozeně. 

Stojíte za projekty, jako je sociální bydlení v Bílovicích nebo dětský hospic Dům pro Julii, co říkáte na ocenění za interiér kavárny?

Jsme vděční za každou cenu, zas tolik jich nemáme. :) Musím ale upřímně přiznat, že jsme o BigSEE Award nevěděli, takže když přišla, zjišťovali jsme, co jsme to vlastně dostali? Chtěli jsme taky jet do Lublaně na festival architektury a designu, na kterém se cena předává, ale situace je taková, jaká je, takže to bude jen online. 

Za sociální byty v Bílovicích jsme dostali nominaci na Českou cenu za architekturu, z čehož máme velkou radost. A za hospic doufám, že taky něco dostaneme, až se postaví (směje se). I když tam o nějaké ceny samozřejmě vůbec nejde. 

U hospicu je aktuálně hotová prováděcí dokumentace, ale ještě není vydané povolení. Chýlí se to ke konci, tak držíme palce, aby to proběhlo všemi kolečky a mohlo se začít stavět co nejdříve. Taková stavba tu měla být už dávno.

Karel Kubza stojí úplně vlevo

 

Architektonické studio Čtyřstěn

BigSEE Award

Foto Pavel Barták

Kafinet

Café PRÁH

 

 

Autor: Jan Gerych